Βιντεοπαιχνίδια: Το νέο χόμπι των νεαρών Αράβων που «καλλιεργούν» οι κυβερνήσεις τους

Στη Λιβύη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, στις χώρες του Κόλπου σημειώνεται έκρηξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Έσοδα δισεκατομμυρίων και εξωραϊσμός της εικόνας των αυταρχικών καθεστώτων

Λιβύη, άνοιξη του 2023. Ένοπλοι άνδρες με στολές παραλλαγής πολεμούν με αυτόματα όπλα. Εκρήξεις, ερείπια, τεθωρακισμένα. Μια σκηνή όχι από την πραγματικότητα, αλλά από τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που κυριαρχεί στα νέα gaming café της πόλης.

«Πριν από πέντε χρόνια, κανένα από αυτά τα καφέ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν υπήρχε. Δεν υπήρχαν ούτε τουρνουά, ούτε τίποτα, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώνουμε διαγωνισμούς και τουρνουά σε όλες τις λέσχες τυχερών παιχνιδιών στην Τρίπολη» λέει ο 18χρονος Σοφιάν Ματούς.

Ο κλάδος του μέλλοντος

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια θεωρείται ο κλάδος που τόση ανάγκη έχει ο αραβικός κόσμος. Υπόσχονται ανάπτυξη πέρα από τα εθνικά σύνορα. Ένας στους τρεις στις αραβικές χώρες είναι μεταξύ 15 και 30 ετών. Ήδη τον Νοέμβριο του 2018 ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι είχε ανακοινώσει σε ένα φόρουμ νεολαίας στο Σαρμ ελ Σέιχ μια διεθνή πρωτοβουλία. Δέκα χιλιάδες νέοι Αιγύπτιοι και άλλοι νέοι Αφρικανοί θα εκπαιδεύονταν ως προγραμματιστές παιχνιδιών και άλλων ψηφιακών εφαρμογών. Επιπλέον, θα υποστηριζόταν η ίδρυση 100 νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό.

 Η αγορά των βιντεοπαιχνιδιών παρουσιάζει τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης σε αρκετές χώρες του αραβικού κόσμου. Πριν από δέκα χρόνια, μια μικρή νεοφυής επιχείρηση με την ονομασία Tomatem ιδρύθηκε στo Αμμάν για τον προγραμματισμό παιχνιδιών για smartphones. Ο Χοσάμ Χάμο είναι ο ιδρυτής της εταιρείας:

 «Άρχισα να αναπτύσσω παιχνίδια στα αραβικά επειδή η αραβική γλώσσα είναι πράγματι η τέταρτη πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο. Αλλά  λιγότερο από το 1% του περιεχομένου στο διαδίκτυο είναι στα αραβικά, παρόλο που υπάρχουν 400 εκατομμύρια Αραβες χρήστες», λέει.

Εξωραϊσμός της εικόνας

Παρόμοια η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία. Πριν από δέκα μήνες ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν παρουσίασε μια εθνική στρατηγική για τα τυχερά παιχνίδια και τα ηλεκτρονικά αθλήματα. Μέχρι το 2030, η Σαουδική Αραβία θέλει να δημιουργήσει 39.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο και να έχει αναπτύξει τουλάχιστον 30 παιχνίδια σε εγχώρια στούντιο. Η Σαουδική Αραβία θα διαθέσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει μεγάλες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και ηλεκτρονικών αθλημάτων.  

Οι Σαουδάραβες θέλουν να ενισχύσουν την οικονομία τους για την εποχή μετά το πετρέλαιο. Επιπλέον, θέλουν να εξωραΐσουν την εν μέρει μεσαιωνική εικόνα της χώρας, κυρίως μεταξύ των νέων που βρίσκουν τα βιντεοπαιχνίδια δροσερά και μοντέρνα.

Πηγή: DW - Μαρία Ρηγούτσου