Πως το ψέμα μπερδεύεται με την αλήθεια: Τα βίντεο deepfake που σαρώνουν το διαδίκτυο (Video)

Ξεκίνησε ως νοσηρό αστείο, όταν ένας χρήστης του Reddit, με το ψευδώνυμο «deepfake», ανάρτησε στο σάιτ πορνογραφικό βίντεο με «πρωταγωνίστρια» την Γκαλ Γκαντότ. Σύντομα το ίντερνετ γέμισε μιμητές, οι οποίοι έφτιαξαν τα δικά τους κάλπικα κλιπ ερωτικού περιεχομένου, με τα πρόσωπα των ηθοποιών να έχουν αντικατασταθεί από εκείνα των σταρ του Χόλιγουντ, ακόμη και ανθρώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Τα deepfakes, όπως ονομάστηκαν τα πλαστά βίντεο, διαδόθηκαν αστραπιαία χάρη στην ευκολία με την οποία κατασκευάζονται και στο καθολικά προσβάσιμο λογισμικό, γεγονός που βοήθησε και στο να βελτιωθεί η ποιότητά τους, ώστε οι διαφορές από τα πρωτότυπα βίντεο να είναι δυσδιάκριτες.

Η τρομακτική εξέλιξή τους είχε ως αποτέλεσμα τα deepfakes να αναβαθμιστούν από εργαλείο ικανοποίησης ερωτικών φαντασιώσεων μερικών αντρών σε παντοδύναμο πολιτικό εργαλείο. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι. Τον περασμένο Μάιο η πολιτικός παρουσιάστηκε να τραυλίζει σε δύο βίντεο. Το γεγονός ότι ήταν εμφανώς παραποιημένα δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναρτήσει τα συγκεκριμένα deepfakes στο Twitter ως πειστήρια με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. προβολές. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί η αλήθεια να αποκαταστάθηκε άμεσα χάρη στη σύγκριση με το αυθεντικό υλικό, ο φόβος όμως ήταν πλέον πραγματικός. Εξαιτίας των deepfakes ακόμη και μια εμπειρία που αποκτάς με τις ίδιες σου τις αισθήσεις τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ασφάλειας του διαδικτύου Deeptrace, τα πλαστά βίντεο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 9 μήνες και πλέον αποτελούν μία επικερδή επιχείρηση. Η έρευνα εντόπισε 14,698 deepfake βίντεο στο διαδίκτυο σε σχέση με τα 7,964 πλαστά βίντεο τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 96% ήταν πορνογραφικής φύσης και περιελάμβανε την αλλαγή των προσώπων των ηθοποιών με σταρ του κινηματογράφου. 

Το ανησυχητικό είναι ότι τα συγκεκριμένα βίντεο μπορεί να δείχνουν εξαιρετικά αληθοφανή καθώς χρησιμοποιούν χαμηλή ανάλυση και είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έχει εκπαιδευτεί στα οπτικοακουστικά μέσα να τα μπερδέψει με πραγματικά. 

Επίσης τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο χρησιμοποιούν τα πρόσωπα από σταρ του κινηματογράφου, της μουσικής και της δημόσιας ζωής και πολιτικούς. Ο λόγος είναι ότι για να δημιουργηθεί ένα deepfake βίντεο απαιτούνται πολλές φωτογραφίες του προσώπου που θέλει κανείς να τοποθετήσει στο βίντεο, γεγονός που αφήνει εξαιρετικά εκτεθειμένα τα δημόσια πρόσωπα. 

Πρόσφατα ο ερευνητικός οργανισμός Future Advocacy και ο Βρετανός καλλιτέχνης, Μπιλ Πόστερς έφτιαξαν με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης δύο deepfake βίντεο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι ψεύτικοι Τζόνσον και Κόρμπιν ανακοινώνουν ότι στηρίζουν ο ένας τον άλλο για την βρετανική πρωθυπουργία της Βρετανίας. 

Πραγματικά δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ότι πρόκειται απλά για ηθοποιός που έχουν αλλαχθεί τα χαρακτηριστικά τους για να μοιάζουν με των δύο πολιτικών. Στόχος του οργανισμού ήταν να δείξει πως αυτά τα πλαστά βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να υπονομευθεί η Δημοκρατία. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

TAGS: βίντεο