Opel Mokka: "4x4 Αυτοκίνητο της Χρονιάς"

Τον τίτλο "4x4 Αυτοκίνητο της Χρονιάς" στην κατηγορία "Οχήματα off-road & SUV έως 25.00 ευρώ" διατήρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το  Mokka το μικρό SUV της Opel . Το Μοκκa ήταν και πάλι η Νο1 επιλογή των αναγνωστών στα φετινά βραβεία του Auto Bild Allrad  αφού το 18,7 % των αναγνωστών ψήφισε το μοντέρνο μοντέλο της Opel, διαμορφώνοντας καθαρή διαφορά από το Skoda Yeti (14,6%) και το Nissan Qashqai (12,4%).
Το Opel Mokka σε  μόλις 18 μήνες από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά, έχει προσελκύσει πάνω από 200.000 πελάτες, και αναδεικνύεται σε Ευρωπαϊκό bestseller. 
Το «μικρό»  SUV της Opel έχει στην κυριολεξία εκσυγχρονίσει την κατηγορία, διαθέτοντας καινοτόμες τεχνολογίες και χαρακτηριστικά από υψηλότερες κατηγορίες σε μία ευρύτερη βάση πελατών. Μεταξύ αυτών είναι το σύστημα Προσαρμοζόμενου Εμπρόσθιου Φωτισμού - AFL+ Adaptive Forward Lighting, τα εργονομικά καθίσματα με τη σφραγίδα έγκρισης Aktion Gesunder Rucken e.V. (Campaign for Healthier Backs) και η δεύτερη γενιά του ενσωματωμένου συστήματος μεταφοράς ποδηλάτων FlexFix  Χάρη στη σπορ σχεδίαση της καμπίνας και του αμαξώματος, το Mokka είναι επίσης ιδανικό για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και οδηγούς που αγαπούν την περιπέτεια.
Η Opel με το Mοkka δήλωσε παρούσα στην δυναμικά αναπτυσσόμενη κατηγορία  SUV-B  σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο όγκος της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά λόγω των χαρακτηριστικών των μοντέλων που είναι :  Εμπνευσμένη σχεδίαση,  απόλυτη ευελιξία , σπορ συμπεριφορά και τεχνολογία αιχμής, στοιχεία που το  Opel  Mokka διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό, δημιουργώντας μάλιστα και νέα στάνταρτ.
Με διαστάσεις: μήκος 4278 χλστ., πλάτος με καθρέπτες 2038 χλστ., ύψος 1646 χλστ. το Mokka έχει το κατάλληλο μέγεθος για αστικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί τις ανάγκες που προκύπτουν από τις καθημερινές δραστηριότητες και τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.   Η σχεδιαστική αρχιτεκτονική του  Opel Mokka προβάλλει τον δυναμικό και στιβαρό χαρακτήρα του με ανάγλυφα και ελκυστικά στοιχεία διατηρώντας τα σπορ χαρακτηριστικά του  με «αδρές», αθλητικές γραμμές. Η προτεταμένη εμπρός μάσκα, τα προστατευτικά γύρω από τους προφυλακτήρες και τους θόλους των τροχών αναδεικνύονται από τη χαρακτηριστική “λεπίδα” Opel στο προφίλ. Το σπορ και μυώδες στήσιμο του Mokka ενισχύεται λόγω της μεγαλύτερης απόστασής του από το έδαφος που το κάνει κατάλληλο για το χώμα, όπως και από το μετατρόχιο των 1.540 χλστ..
Η οδηγοκεντρική αρχιτεκτονική του  εσωτερικού του νέου Mokka είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή για τον οδηγό. Ανάγλυφα σχεδιαστικά στοιχεία αποτυπώνονται στο σχήμα φτερού του ταμπλό και στις σμιλεμένες επιφάνειες των θυρών.  Τα στοιχεία της εργονομίας, της ευελιξίας και λειτουργικότητας είναι αμέσως αντιληπτά  από  το χρήστη μόλις καθίσει στη θέση του οδηγού. Το Opel Mokka μπορεί να εφοδιάζεται με εργονομικά καθίσματα  με ρύθμιση 8-κατευθύνσεων. Είναι το πρώτο που λαμβάνει πιστοποίηση AGR στην κατηγορία SUV-B.  Τα προσκέφαλα είναι ρυθμιζόμενα προς τέσσερις κατευθύνσεις. Όμως και οι συνεπιβάτες απολαμβάνουν ένα πρακτικό, λειτουργικό  και άνετο χώρο που τον εξασφαλίζουν τόσο  το διπλό ντουλαπάκι στο ταμπλό, ο κλειστός αποθηκευτικός χώρος στην κεντρική κονσόλα όσο και οι  βαθιές, χαμηλές θήκες στις εμπρός και πίσω πόρτες. Με χώρο φόρτωσης από 362 λίτρα μέχρι 1.372  και μέχρι 19 αποθηκευτικούς χώρους, οι λειτουργικές ανάγκες μιας οικογένειας θα ικανοποιηθούν ιδανικά. Επιπλέον, τα πίσω καθίσματα του Mokka αναδιπλώνονται σε διάταξη 60-40 ώστε να δημιουργείται μια πρόσθετη, επίπεδη επιφάνεια φόρτωσης.
Το Opel Mokka προσφέρει μια πλήρη γκάμα επιλογών ισχύος και κιβωτίου ταχυτήτων τόσο στις 4Χ2 όσο και στις 4Χ4 εκδόσεις. Ο βενζινοκινητήρας των 1.4 λίτρων ECOTEC® είναι υπερτροφοδοτούμενος και έχει ισχύ  103 kW (140 hp) . Υπάρχει επίσης και ο βελτιωμένος ντιζελοκινητήρας 1.7 CDTI 96 kW (130 hp) που παρέχει ωφέλιμη και εντυπωσιακή ροπή 300 Nm. Με τα κινητήρια σύνολα συνεργάζεται το ολοκαίνουργιο αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων Αυτή η εξαιρετικά αποδοτική, ομαλών αλλαγών και ελαφριά μονάδα αναγνωρίζει ενεργά το στυλ οδήγησης του οδηγού και προσαρμόζεται σε αυτό, αναγνωρίζοντας πότε χρειάζεται μέγιστη επιτάχυνση ή μέγιστη οικονομία.
Το σύστημα Start/Stop, σε συνεργασία με το σύστημα EcoFLEX Drive Assist που δείχνει στον οδηγό πότε ακριβώς πρέπει να αλλάξει σχέση ταχύτητας, βελτιστοποιεί την εξοικονόμηση καυσίμου, ιδιαίτερα στην κίνηση στην πόλη.
Η τιμή του Opel Mokka ξεκινάει από €17.500 και αφορά στην έκδοση Edition 1.4 Turbo 140hp (Start & Stop) με κίνηση εμπρός 4x2.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης