ΕΕ: Εγκαταλείπει το σχέδιο για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκά τάνκερ

ΕΕ: Εγκαταλείπει το σχέδιο για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκά τάνκερ

Λιγότερο αυστηρό θα είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό πετρέλαιο μετά από ένα Σαββατοκύριακο αντιπαραθέσεων.

Η ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, θα αποσύρει την διάταξη που απαγορεύει στα τάνκερ από χώρες μέλη να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες, όμως θα διατηρήσει το σχέδιο για την απαγόρευση της ασφάλισης αυτών των μεταφορών, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το πρακτορείο. 

Η Ελλάδα, η οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών δυνάμεων στον κόσμο, ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που πίεσαν να αφαιρεθεί η διάταξη από το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των G-7.

Η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο θα είχε πιέσει περαιτέρω τις εξαγωγές της Μόσχας, - μια ζωτική πηγή σκληρού νομίσματος, σχολιάσει το πρακτορείο.

Ακόμα κι έτσι, η απαγόρευση παροχής ασφάλισης -και άλλων υπηρεσιών- στους μεταφορείς θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες καλύπτουν τα πλοία τους έναντι κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοκηλίδων, μέσω των λεγόμενων «συλλόγων προστασίας και αποζημίωσης».

Αυτοί οι σύλλογοι αγοράζουν συλλογικά αντασφάλιση από 80 αντασφαλιστές, συμπεριλαμβανομένων 20 από τους μεγαλύτερους παρόχους στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr