Η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5% και το «γράμμα» του Συντάγματος

Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση η αύξηση του ορίου στο 5% απαιτείται η θετική ψήφος 200 βουλευτών

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το  όριο του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή θεσπίστηκε το 1993. Εκείνη την εποχή αποτέλεσε ένα εμπόδιο για είσοδο στο Κοινοβούλιο σχηματισμών της μειονότητας, που εκπροσωπούσαν τους μουσουλμάνους της Θράκης ή μεμονωμένους υποψήφιους. Η επιρροή από την Τουρκία θα μπορούσε να περιοριστεί – όπως και έγινε – μόνο αν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι εκλέγονταν βουλευτές μέσω μεγάλων κομμάτων.

Ήρθε η ώρα το όριο να ανέβει; Από την κυβερνητική πλευρά δεν κάνουν κανένα σχόλιο, καθώς το Μαξίμου έχει θέσει άλλες προτεραιότητες επικεντρώνοντας στα νομοσχέδια που θα έρθουν άμεσα στη Βουλή. Και βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκίνησαν χθες και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα λάβει το Σάββατο, έχει ως πρώτο μέλημα το συντονισμό των υπουργείων έτσι ώστε οι «μπλε φάκελοι» να αρχίσουν να υλοποιούνται. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα επαναφέρει τη λίστα στις ευρωεκλογές καταργώντας τον σταυρό. Με αυτό ως αφορμή και την πρόσφατη είσοδο στη Βουλή νέων μικρών κομμάτων έχει ανοίξει μια συζήτηση, σε θεωρητικό επίπεδο, το «κατώφλι» που δίνει το εισιτήριο για τη βουλή να ανέβει κατά 2 μονάδες. Στα γερμανικά πρότυπα. Αποτέλεσε, μάλιστα και αντικείμενο διαλόγου σε πηγαδάκια στη Βουλή κατά την ορκωμοσία. «Δεν είναι της παρούσης», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Κατά πολλούς η τελευταία εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και να βρεθεί ένας τρόπος αποτροπής εισόδου στη Βουλή ακραίων κομμάτων που ενδεχομένως με τη στάση τους να αλλοιώσουν το νομοθετικό έργο. Ως παράδειγμα φέρνουν τους τραμπουκισμούς που είχαν συμβεί κατά την περίοδο που η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στη Βουλή, από το 2012 έως το 2019.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση η αύξηση του ορίου στο 5% απαιτείται η θετική ψήφος 200 βουλευτών. Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου καθιστά κάτι τέτοιο πολύ δύσκολο. Αν υποτεθεί ότι κανένα μικρό κόμμα δεν θα έλεγε «ναι» σε μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να εξασφαλιστεί κάποια είδους συμφωνία μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να επιτευχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση με την απλή πλειοψηφία μπορεί να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Αν μπει επίσημα στον πολιτικό διάλογο η αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή η συζήτηση που θα ανοίξει θα είναι μεγάλη και αναμένονται να καταγραφούν διαφωνίες σε επίπεδο Συνταγματολόγων. Το όριο του 3% αναμφισβήτητα συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα. Η αύξηση του – παρά το γεγονός πως σε νέες πολιτικές συνθήκες με την αντιπολίτευση κατακερματισμένη – μπορεί να θεωρηθεί επιβεβλημένή ενδεχομένως, όμως να επηρεάσει την αρχή της ισότητας της ψήφου. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει εν θερμώ. Η πορεία των νέων κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή θα δείξει την αποδοχή που έχουν στην κοινωνία. Και από τη στιγμή που συνδράμουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο στο Κοινοβουλίο με κύριο χαρακτηριστικό το ήρεμο κλίμα και τον πλουραλισμό κανείς δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω. Αν δεν ακολουθηθεί ο ορθός δρόμος, ενδεχομένως οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν μια πρώτη ευκαιρία για αλλαγές.

Πηγή: skai.gr