Συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, ενόψει και της επικείμενης δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και της φινλανδικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.
Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε για ακόμα μία φορά ότι ο δρόμος για την ένταξη στην Ε.Ε είναι δύσκολος και μακρύς, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για κάθε χώρα που υπήρξε ή θα βρεθεί στη θέση της υποψήφιας χώρας. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει βασικά βήματα προόδου στην ευρωπαϊκή της πορεία και τόνισε ότι αν θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη, υποχρεούται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στους «25».
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο να μην αναγνωρίζει μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ ένα από τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Αναφερόμενος στο casus belli εναντίον της Ελλάδας, έκανε λόγο για αναχρονισμό.
Ο Γ. Παπανδρέου
Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική εξωτερική πολιτική υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διέπεται από φόβο σε σχέση με το πολιτικό κόστος, αδράνεια και αβουλία, με αποτέλεσμα να κατασπαταληθεί το κεφάλαιο αξιοπιστίας και κύρους της χώρας, που είχαν εξασφαλίσει, όπως υποστήριξε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κρύβεται. «Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοπορεί στη διεύρυνση, αλλά πρέπει να έχει και το θάρρος να λέει το «όχι». Πού είναι η ουσιαστική σας συμβολή στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ποιά είναι η θέση σας στις προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας; Ποιά είναι η προετοιμασία και η σκληρή δουλειά για ένα νέο Ελσίνκι; Θα επισκεφθείτε πρωτεύουσες, ομολόγους σας, έχετε σχέδιο, στόχους; Δεν άκουσα τίποτα» σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου και να ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Αλέκα Παπαρήγα
Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι στην εξωτερική τους πολιτική έχουν μόνο παραλλαγές και αποχρώσεις και δεν διαφωνούν επί της ουσίας. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να οξύνουμε τις αντιθέσεις μας, υπάρχουν όμως και όρια, όπως η επέκταση των 12 μιλίων που είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας» τόνισε η κα Παπαρήγα. Ακόμα, υποστήριξε ότι η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας είναι μία παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.
Πηγή: skai.gr