Συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Στόχος της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας, η ενίσχυση της διαφάνειας, η εμπέδωσε κοινωνικού κράτους δικαίου, η διασφάλιση της ανθρωποκεντρικής βιώσιμης ανάπτυξης, η κοινωνική συνοχή και ευημερία για όλους, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.
Τόνισε ότι βασικοί άξονες της αναθεώρησης είναι η απελευθέρωση των δυνατοτήτων της παιδείας, η ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, η εμπέδωση της αρχής της νομιμότητας, η μετάβαση σε ενισχυμένο κράτος δικαίου, η αύξηση των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δραστική αντιμετώπιση της διαφθοράς, και η προστασία του περιβάλλοντος. Σχετικά με την παιδεία, ο κ. Καραμανλής, τόνισε την ανάγκη να εναρμονιστεί η χώρα με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Η παιδεία -διαβεβαίωσε- είναι και θα παραμείνει δημόσια και προτεραιότητα δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο με αυστηρή εποπτεία του κράτους. Ο κ. Καραμανλής, έκανε αναφορά και στις προτάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι βαίνει παράλληλα με τις προτάσεις της κυβέρνησης και είναι απόλυτα εφικτή η σύνθεση των προτάσεων. Ειδική αναφορά έκανε σε θέματα δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της, τονίζοντας ότι η θέσπιση συνταγματικού δικαστηρίου, θα ισχυροποιήσει το αίσθημα δικαίου και θα σφυρηλατήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος.
Ο κ. Καραμανλής πρότεινε την άρση του απόλυτου ασυμβίβαστου στην επαγγελματική ενασχόληση των βουλευτών και τη θέσπιση μερικού, ώστε να μην αποκλείονται από την πολιτική οι επιτυχημένοι κοινωνικά και επαγγελματικά πολίτες, ενώ δικαιολόγησε και την λελογισμένη αύξηση της εκλογής βουλευτών χωρίς σταυρό προτίμησης.
Προανήγγειλε αλλαγές και στο θέμα της βουλευτικής ασυλίας, τονίζοντας ότι η βουλευτική ασυλία δεν μπορεί να είναι ασπίδα για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ αναφερόμενος στον τομέα του περιβάλλοντος τόνισε ότι είναι επιδίωξη η αξιοποίηση για μία ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον.
Αρνήθηκε την αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργειας εκλογών τονίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.
Γιώργος Παπανδρέου
Υπέρ της αναθεώρησής του άρθρου 16 τάχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι με την λειτουργία των ΜΗ κρατικών πανεπιστημίων ΔΕΝ πρόκειται να κινδυνέψουν τα δημόσια. Για το υπό αναθεώρηση άρθρο 24, που αφορά τα δάση, είπε ότι με την πρόταση της κυβέρνησης τα δάση θα γίνουν τσιμέντα.
Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τις εργασίες της Βουλής, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν φοβήθηκε την αλήθεια. Επέκρινε την ΜΗ δημοσιοποίηση χθες, του πορίσματος της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές και κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση ως συνυπεύθυνη και υπόλογη για αυτή την υπόθεση.
Αλέκα Παπαρήγα
"Το ``ψητό`` της αναθεώρησης είναι η γη, οι κατασκευές, τα μεγάλα έργα» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι το Σύνταγμα μεριμνεί ώστε να καθαρίσει το τοπίο και να έρθουν ξένες επενδύσεις.
Αναφερόμενη στα θέματα Παιδείας τόνισε ότι τα μέτρα δεν είναι της κ. Γιαννάκου, αλλά του παγκόσμιου συστήματος. Ζήτησε κρατική δημόσια δωρεάν παιδεία και τάχθηκε κατά του οικονομικού ελέγχου των κομμάτων.
Αλέκος Αλαβάνος
Κατά της αναθεώρησης τάχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος και έκανε έκκληση στο ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσει τη στάσή του. Η αναθεώρηση είπε συνταγματοποεί αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να συντρίψει.
Πηγή: skai.gr