ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ για αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων  κατηγορουμένων για οικονομικά κακουργήματα

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά
 
Την πρόσφατα ψηφισθείσα ρύθμιση για τον μέγιστο χρόνο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στα πλαίσια καταπολέμησης της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, βάζει στο μικροσκόπιο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 44 βουλευτών του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία τον καλούν να ξεκαθαρίσει αν αληθεύει ότι θα αποδεσμευτούν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τελεσιδικία και ότι υπάρχει διαφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για την επίμαχη ρύθμιση.
 
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η καθιέρωση από την κυβέρνηση ΝΔ, μέγιστου διαστήματος δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων 9 + 9 μήνες, σημαίνει ότι μετά την παρέλευσή του τα περιουσιακά  στοιχεία θα αποδεσμεύονται πλήρως  και ανεξαρτήτως αν υπάρχει οριστική ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Κατόπιν τούτου καλούν τον Κώστα Τσιάρα να ξεκαθαρίσει αν ισχύουν δημοσιεύματα περί αποδεσμεύσης περιουσιακών στοιχείων υπόπτων και κατηγορουμένων για πολύ σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

«Εν κατακλείδι, έχουμε αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων χωρίς καμία ποινική δίκη, χωρίς καμία δικαστική απόφαση;», ρωτούν.

Οι ερωτώντες βουλευτές υποστηρίζουν επίσης, επικαλούμενοι σχετικό άρθρο των Financial Times, ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για αντίδραση της FAFT (σ.σ. Διεθνής φορέας που θεσπίζει κανόνες διεθνούς δικαίου και ελέγχει την υλοποίησή τους  για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να κατρακυλήσει η Ελλάδα  στη βαθμίδα των Κρατών για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν:

1. Υπήρξε παρέμβαση μετά την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων εκ μέρους της FATF, των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεσμών και αν ναι ποια ακριβώς;

2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων μετά την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων και με ποιες υποθέσεις συνδέονται τα επιμέρους ποσά;

3. Ποια τα φυσικά και νομικά πρόσωπα υπέρ των οποίων αποδεσμεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία στα πλαίσια των παραπάνω διατάξεων και για ποιο ποσό για το κάθε ένα από αυτά;