Την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πραγματοποιεί σήμερα (Δευτέρα) ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Οι επισκέψεις του Λουκά Παπαδήμου στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γίνονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του 2011, αλλά και για τα κρίσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των διαβεβαιώσεων που επιζητεί το Eurogroup από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται επίσης να αποτελέσουν αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ιθύνοντες της ΕΕ. Η ανησυχία, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, ήταν έκδηλη καθ όλη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ενώ η κρίση φάνηκε να ακουμπά ακόμη και τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ζώνης του ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» για τις προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει η Επιτροπή την Τετάρτη αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Σόιμπλε: Αναγκαία η γραπτή συναίνεση

Δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας πως εάν δεν υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr