Εξελέγη με 261 ψήφους η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Ποιοί δεν ψήφισαν

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε μια πανηγυρική ψηφοφρία στην ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία 261 ψήφων, με την στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε ότι οι ψήφοι για την κ. Σακελλαροπούλου, υπερέβησαν κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Από τους 294 παρόντες βουλευτές, «παρών» ψήφισαν 33. Έξι βουλευτές απουσίαζαν. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου.

Οι έξι απόντες - Γιατί δεν ήταν στην αίθουσα

Επιστολή με την οποία εξέφραζαν την πρόθεση ψήφου τους υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου έστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς (βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης (είναι στο νοσοκομείο), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος (ασθενής). Με επιστολή της, η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ 25 (είναι ασθενής και γέννησε πρόσφατα) ενημέρωσε ότι αν βρισκόταν στην αίθουσα θα ψήφιζε «παρών». Αυτές οι ψήφοι ωστόσο, δεν προσμετρώνται στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι άλλοι δύο απόντες που δεν γνωστοποίησαν πρόθεση ψήφου και θεωρούνται αδικαιολόγητοι ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία γιατί χάλασε το αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να καθυστερήσει. Ο ίδιος κατέφθασε στο Κοινοβούλιο αφού είχε ανακοινωθεί επισήμως το αποτελέσμα της φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Για τον κ. Κώστα Ζουράρι, πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενημερώσει για την απουσία του την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αδυνατεί να δώσει το παρών λόγω του γνωστού προβλήματος με το πόδι του.

Βλάβη με το ΙΧ είχε και ο βουλευτής της ΝΔ Νικόλαος Μανωλάκος ο οποιος απουσίαζε στην 1η ανάγνωση του καταλόγου, αλλά είχε ενημερώσει ήδη ότι αναζητεί εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς και τελικά κατέφθασε λίγο αργότερα και ψήφισε κανονικά. 

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρέστη και ψήφισε κανονικά παρά τις αρχικές πληροφορίες περί απουσίας του σε αποστολή στο εξωτερικό, καθώς αυτή μεταφέρθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Το τηλεφώνημα του Προκόπη Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε  επιτυχία κατά την άσκηση  των καθηκόντων της.

Τα συγχαρητήρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαρισμό στο twitter, συνεχάρη την νέα Πρόεδρο Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ανάρτησή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει:

«Θερμά συγχαίρω για την εκλογή της, την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή της εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα για δημιουργική και καρποφόρα μεταξύ μας συνεργασία».

Η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων για την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε την εξής δήλωση για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η εκλογή της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ανοίγει μία νέα σελίδα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη μίας ευρύτερης συναίνεσης. Μίας συναίνεσης που είναι αναγκαία όχι μόνο για τα εθνικά μας θέματα αλλά και για το μέλλον της κοινωνίας μας. Είναι μία γυναίκα που κατέκτησε την εμπιστοσύνη όλων μέσα από μία λαμπρή διαδρομή προσπάθειας, εντιμότητας και συνέπειας. Έχοντας διακριθεί για την παιδεία και την προσήλωσή της στις αρχές της Δικαιοσύνης όπου έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της. Καλή επιτυχία στην πορεία που έχει μπροστά της».