Στην Ιταλία ο Πρωθυπουργός

Επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποιεί, σήμερα, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιταλό προεδρεύοντα της ΕΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν όψει της συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών θα προσπαθήσουν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε μία κοινή θέση σχετικά με το Σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Mετά τις συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Κώστας Σημίτης θα επιστρέψει στην Αθήνα και το πρωί της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, με αντικείμενο τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ένα από τα ζητήματα στα οποία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία η Αθήνα είναι η άρση των διαφωνιών για την εγγραφή στο Σύνταγμα της ρήτρας περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε μία συμβιβαστική πρόταση, βάσει της οποίας «η εφαρμογή των κανόνων της αμοιβαίας συνδρομής δεν θα επηρεάζουν τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών».
Η πρόταση έγινε δεκτή από την πλειονότητα των κρατών-μελών.
Πηγή: skai.gr