Ράικου: Κατάλυση της Δημοκρατίας ο στόχος των παρεμβάσεων Παπαγγελόπουλου - Πιέσεις και σε άλλους δικαστικούς

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την κατάλυση του κράτους δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας, φέρεται να απεδωσε στις παρεμβάσεις και πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Ελένη Ράικου στη σημερινή τρίτη και τελευταία ημέρα εξέτασής της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, υποστηρίζοντας κατά πληροφορίες ότι ο πρώην Υπουργός είχε παρέμβει και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι όπως υποστήριξε - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - σιωπούν υπό το φόβο στοχοποίησης ανάλογης με αυτή υπέστη η ίδια, καταγγέλλοντας ότι  έφτασε σε βαθμό τρόμου όχι μόνο για την ηθική αλλά και τη φυσική της εξόντωση από παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.

Η ίδια φέρεται επίσης να επανέλαβε τις καταγγελίες της περί μετατροπής από τον κ. Παπαγγελόπουλο του υπό διερεύνηση σκανδάλου της Novartis σε σκευωρία, με στόχο την ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και την αποκόμιση πολιτικών οφελών, σημειώνοντας κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης δεν ρώτησε ποτέ για τίποτε άλλο πέραν των πολιτικών προσώπων.

«ΝΑΙ» σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση και άρση του τηλεφωνικού της απορρήτου

Η Ελένη Ράικου εμφανίστηκε απολύτως θετική σε κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος της πέταξε το γάντι μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, αλλά και υπέρ της άρσης του τηλεφωνικού της απορρήτου σχετικά με τους τηλεφωνικούς εκβιασμούς του πρώην υπουργού το 2017.

Περιγράφοντας, δε, την τακτική Παπαγγελόπουλου φέρεται να έκανε λόγο για «απειλές και ύβρεις» που συνθέτουν το ποιόν του, σχολιάζοντας κατά τις ίδιες πηγές πως ο πραγματικός Ρασπούτιν θα τον θαύμαζε για τις μηχανορραφίες του.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Αθανασίου επόμενος μάρτυς για τυχόν πιέσεις για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής

Η κατάθεση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη και ως επόμενος μάρτυρας αποφασίστηκε να κληθεί την επόμενη Τρίτη 28 Ιανουαρίου, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να έχει ισχυριστεί η κ. Ράικου στην Προανακριτική Επιτροπή ο ίδιος της εκμυστηρεύθηκε την άσκηση πιέσεων από τον κ. Παπαγγελόπουλο για το «πάγωμα» της διερεύνησης δανείων χωρίς τραπεζικά κριτήρια από την Τράπεζα Αττικής.

«Κατάλυση της Δημοκρατίας η επιδίωξη των ενεργειών Παπαγγελόπουλου»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος που διημείφθη νωρίτερα αναφορικά με τις επιδιώξεις των καταγγελλόμενων αντιθεσμικών ενεργειών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και αποκρούοντας η ίδια τις κατηγορίες σε βάρος της περί ύποπτου κινήτρου, είχε ως εξής:

Γ. Μπούγας (ΝΔ-Πρόεδρος Επιτροπής): Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε συνέντευξή του λέει ότι έχετε κίνητρο. Τι κίνητρο έχετε για να καταθέτετε ό,τι καταθέτετε για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Κατάλαβα ότι για όλα αυτά που συνέβησαν σκέφτηκα Ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του γιατί αισθανόμουν ότι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ.

Παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και σε άλλους δικαστικούς - δεν μιλούν από φόβο

Κληθείσα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Ράικου να αποκαλύψει αν είναι σε γνώση της παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς εκτός από την ίδια, φέρεται όχι μόνο να απάντησε θετικά μιλώντας για αρκετούς συναδέλφους της, αλλά προκάλεσε και αίσθηση, αποδίδοντας την άρνησή τους να μιλήσουν ανοιχτά στο φόβο στοχοποίησής τους, που για την ίδια έφτασε σε φόβο ακόμα και για τη φυσική της εξόντωση.

Οι πληροφορίες θέλουν το διάλογο να έχει ως εξής:

Κ. Καραγκούνης (ΝΔ): Μας είπατε ότι έγινε παρέμβαση στο έργο σας. Για να συνοψίσουμε, το ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου που εστίασε;

Ε. Ράικου: Μόνο στους πολιτικούς. Πουθενά αλλού. Δεν είναι αθέμιτο να ρωτήσει κάποιος Υπουργός για την πορεία μίας υπόθεσης. Εδώ ήταν όμως κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι αυτό και έστησε την σκευωρία.

Κ. Καραγκούνης: Η αντίληψη και η πεποίθηση που έχετε είναι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς;

Ε. Ράικου: Σε άλλους επηρέαζε και σε άλλους που δεν μπορούσε να επηρεάσει ενεργούσε με τον τρόπο που περιέγραψα προχθές.

«Φοβήθηκα για την ηθική και  φυσική μου εξόντωση»

Κ. Καραγκούνης: Ξέρετε τέτοιους λειτουργούς;

Ε. Ράικου: Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια, αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις... Και στη στοχοποίηση φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό το σημείο η κ. Ράικου, αιτιολογώντας τους φόβους της, αναφέρθηκε στις επιθέσεις με εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον των εισαγγελέων  Γεωργίας Τσατάνη και Ισίδωρου Ντογιάκου, με τη λογική όπως φέρεται η ίδια να σχολίασε «ότι δήθεν καθάριζαν τους βρώμικους εισαγγελείς».

Ράικου: «Έτρεμε η ψυχή μου μην χτυπήσουν το γιο μου - του είπα να φύγει από το σπίτι»

Οι πληροφορίες θέλουν την ίδια να περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα όσα έζησε σε βαθμό που έδιωξε το γιο της από το σπίτι για την προστασία του.

«Από την αρχή φάνηκε πώς θα κυλούσε το πράγμα. Και μου λένε, γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή; Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη», φέρεται να είπε η ίδια, ερωτηθείσα από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με το αν η διαδικασία πειθαρχικής της δίωξης μετά την παραίτησή της εντασσόταν στο σχέδιο «εξοντωσής» της.  

Η κ. Ράικου φέρεται να πρόσθεσε ότι βλέποντας το «κυνηγητό» να μην σταματάει, αλλά να βάζει στο «κάδρο» και τον σύζυγό της για να πληγεί το δικό της κύρος και να αντικατασταθεί από την Ελένη Τουλουπάκη, αισθάνθηκε ότι επόμενος στόχος θα ήταν τα παιδιά της και αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της.

«Βρήκαν αυτό τον άθλιο τρόπο για να χτυπήσουν την οικογένειά μου. Εκεί είπα "ως εδώ"», τόνισε κατά πληροφορίες.

Σκευωρία για πολιτικά οφέλη

Κληθείσα, δε, να προχωρήσει σε μία εκτίμηση για τις πραγματικές επιδιώξεις του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, που διερευνάται από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να τις αποκωδικοποίησε ως μικροκομματικές.

Συγκεκριμένα φέρεται να είπε τα εξής:

Κ. Καραγκούνης: Η επιμονή του κ. Παπαγγελόπουλου να παρεμβαίνει εναντίον πολιτικών είχε κίνητρο απονομής Δικαιοσύνης ή αποκόμισης πολιτικών οφελών;

Ε. Ράικου: Δεν ήθελε να ασχοληθεί με τις πρακτικές των γιατρών. Είναι ξεκάθαρο ότι είχε κίνητρο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Η όλη ζημιά είναι ότι διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου για να το μετατρέψει ο κ. Παπαγγελόπουλος σε σκευωρία.

«Κατασκευασμένες οι καταθέσεις μαρτύρων» - παγκόσμια πρωτοτυπία η εμπλοκή 10 πολιτικών ταυτοχρόνως

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της μάλιστα και επιμένοντας κατά πληροφορίες στην πεποίθησή της περί στημένης υπόθεσης, φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κατά πολιτικών είναι κατασκευασμένες, αναλύοντας το σκεπτικό στο οποίο βασίζει ως έμπειρη εισαγγελέας αυτή τη θεωρία και σχολιάζοντας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία η ταυτόχρονη εμπλοκή τόσο μεγάλου αριθμού πολιτικών προσώπων.

Γ. Μπούγας: Μετά την παραίτησή σας πώς είδατε την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis;

Ε. Ράικου: Επιβεβαιώθηκα στη συνέχεια. Θέλανε να διακόψουν την έρευνα του σκανδάλου. Και αυτό συνέβη. Γνώμη μου είναι ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. Αυτό προκύπτει. Πρώτον από το ίδιο το περιεχόμενο των καταθέσεων. Δεύτερον κάθε φορά κατονομάζεται τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Τρίτον η έρευνα ξεκίνησε Νοέμβριο και έφτασε Φεβρουάριος. Όταν άκουσα μάλιστα ότι είχαν καταστήσει μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Μανιαδάκη, νόμιζα ότι ήταν λάθος των δημοσιογράφων. Επουδενί δεν μπορούσε να πάρει ο Μανιαδάκης προστασία. Ποτέ μα ποτέ παγκοσμίως δεν έχουν εμπλακεί τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Με εξαίρεση μια περίπτωση στην Ιταλία ποτέ τόσα πρόσωπα της πολιτικής δεν εμπλέκονται σε τέτοια υπόθεση. Όταν άκουσα τα ονόματα των δέκα μου έκανε εντύπωση. Τον κ. Πικραμμένο; Δέκα πολιτικά πρόσωπα; Είναι δυνατόν;

Δεν γίνονται καταθέσεις σε γκαρσονιέρες και καφέ

Όταν, δε, η ίδια κλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα, να διευκρινίσει τι εννοούσε με τις αναφορές της νωρίτερα σε «παρακρατικές μεθόδους», φέρεται να το συνέδεσε - μεταξύ άλλων - με τον τρόπο και τον τόπο λήψης των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε: «Γιατί αυτά που περιγράφονται σε αυτή την υπόθεση δεν γίνονται. Το γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς είναι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να παρθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε τους μάρτυρες», παραπέμποντας στις καταθέσεις Μανιαδάκη για λήψη καταθέσεων σε σπίτι επί της Μιχαλακοπούλου και Βουλκίδη για υποβολή πρότασης ένταξής του σε καθεστώς προστασίας σε εστιατόριο της Αττικής παρουσία αστυνομικού.

«Ο Ρασπούτιν θα θαύμαζε τον Παπαγγελόπουλο»

Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ελένη Ράικου, επανερχόμενη στο προσωνύμιο «Ρασπούτιν»,   θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος των μηχανορραφιών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να αποκρούσει τη μομφή του ίδιου εναντίον της ότι είναι κακή ηθοποιός και σεναριογράφους, σχολίασε ότι ο πραγματικός Ρασπούτιν θα θαύμαζε τον πρώην Υπουργό.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ποιος είναι ο σεναριογράφος σε αυτή την υπόθεση. Ο επονομαζόμενος Ρασπούτιν. Και πολλές φορές σκέφτομαι ότι εάν ο πραγματικός Ρασπούτιν βλέπει από εκεί που είναι τον Παπαγγελόπουλο, θα τον θαυμάζει. Και ακόμη θα αναρωτιέται γιατί κάποια από όσα κάνει ο Παπαγγελόπουλος δεν τα είχε σκεφθεί εκείνος να τα κάνει», φέρονται να ήταν τα λόγια της.