Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Συνωμοσία που επιβουλεύεται τα συμφέροντα του Λιβυκού και Ελληνικού λαού

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Συνωμοσία που επιβουλεύεται τα συμφέροντα του Λιβυκού και Ελληνικού λαού

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ηχηρό μήνυμα έναντι της Τουρκίας αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και τις παράνομες ενέργειές της, έστειλαν με μία φωνή και με έντονο συμβολισμό μέσα από το χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής με τον Λίβυο ομόλογό του παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενισχύοντας τον διπλωματικό αγώνα της Ελλάδας.

Ο Ακίλα Σαλέχ Ίσα, επανέλαβε και από ελληνικό έδαφος την απερίφραστη αποδοκιμασία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, για το μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι αυτό είναι άκυρο χωρίς ίχνος νομιμότητας και για πολιτικούς και για νομικούς λόγους.

Ακίλα Σαλέχ Ίσα: Συνωμοσία που επιβουλεύεται τα συμφέροντα του Λιβυκού & Ελληνικού λαού

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο ίδιος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα μίλησε ακόμα και για συνωμοσία.

«Επιβεβαιώνουμε και καθησυχάζουμε για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό ότι η στάση μας είναι ενιαία και ισχυρή εναντίον αυτής της συνωμοσίας, η οποία επιβουλεύεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού και του λιβυκού λαού», κατέληξε ο ίδιος σε αυστηρό ύφος, καταγγέλλοντας προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της Λιβύης.

Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, είχε σχολιάσει ότι το μνημόνιο κατανόησης συνιστά στην πραγματικότητα συμφωνία, επιμένοντας ότι είναι «απορριπτέα και άκυρη διότι αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα», διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Αλ Σαράζ δεν έχει ορκιστεί νόμιμα στη Βουλή της Λιβύης, έχει απορριφθεί δύο φορές η ψήφος εμπιστοσύνης,  δεν τηρεί την Πολιτική Συμφωνία της χώρας και συνεπώς όπως είπε δεν έχει τη νομιμοποίηση για τέτοιες υπογραφές.

«Εμείς θα είμαστε μία ομάδα για να ακυρώσουμε τη συμφωνία στη βάση των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην άμεση επικοινωνία και συνεργασία που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη κατά της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Κώστα Τασούλα, παρουσία του κ. Δένδια, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο στους Έλληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη επισημαίνοντας ότι το 90% της χώρας ελέγχεται από τον Λιβυκό στρατό υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.  

Κ. Τασούλας: Τεκμηριωμένα νομικά ανύπαρκτο μνημόνιο

Πολύτιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Λίβυου ομολόγου του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, επισημαίνοντας ως εξαιρετικά σημαντική την εκπομπή από την Αθήνας της δημόσιας, απερίφραστης και νομικά τεκμηριωμένης άποψης, που έχει διατυπώσει και προς τον ΟΗΕ, ότι η επίμαχη συμφωνία Τουρκίας - Τρίπολης είναι «απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη».

«Ως ελληνικό κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη χώρα της Λιβύης και προφανώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ προς αυτό το σκοπό», πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Ν. Δένδιας: Μεμοράντα κενά περιεχομένου. Θέτουν σε αστάθεια την ειρήνευση στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για το ηχηρό μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης μέσω Αθήνας ότι «τα μεμοράντα που υπεγράφησαν είναι άκυρα και κενά περιεχομένου».

«Είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή. Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Σαλαμέ. Και αυτό το δηλώσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης,  όπως και την ετοιμότητά μας σαν ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στη Λιβύη», κατέληξε ο κ. Δένδιας.