Υποκριτική χαρακτηρίζει το Πράττω την ανησυχία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την εφαρμογή του erga omnes στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, με αιχμή τη δήλωση του Στέλιου Πέτσα πως η τήρησή του είναι «στον αέρα».

Στην ανακοίνωση της κίνησης του πρώην υπουργού Νίκου Κοτζιά, τονίζεται ότι το erga ommes κερδήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη συμφωνία».

«Η αλήθεια είναι μία: Η κυβέρνηση υπονομεύει με τη στάση της τη συμφωνία των Πρεσπών μόνο και μόνο για να επικαλείται ως δικαιολογία τα αποτελέσματα της δικής της πρακτικής. Θα έχει ως εκ τούτο μέγιστες ευθύνες για δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Πράττω κατηγορεί επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι στην Σύνοδο Κορυφής, «έμεινε αδρανής θεατής, αποφεύγοντας να μιλήσει με οποιονδήποτε για το θέμα και χωρίς να φτιάξει συμμαχίες».

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής δυσκολεύει το «erga omnes», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε:

«Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανιών. Βάλαμε την υπογραφή μας σε μια συμφωνία, η τήρηση της οποίας εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αυτή η πτυχή αποδεικνύει γιατί αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια, όπως έχουμε πει εξ αρχής».

Πηγή: skai.gr