Π.Μπεγλίτης: «Δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα πανικού»

«Πράγματι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις περιφερειακές εξελίξεις, πράγματι υπάρχει ανησυχία δεν θα έλεγα όμως ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού φοβίας, ανασφάλειας στον ελληνικό λαό. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη επαγρύπνηση, εγρήγορση, συντονισμένες προσπάθειες όλων των συναρμόδιων υπουργείων, αρχών και φορέων. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο στοίχημα, τους Ολυμπιακούς αγώνες και πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλείς.

Ερωτηθείς για το πόσο είναι ρεαλιστικό και εφικτό να μπορέσουμε να οργανωθούμε αποτελεσματικά όταν διαπιστώνουμε και τώρα την αδυναμία της καλά οργανωμένης τουρκικής αστυνομίας να αποτρέψει τα τρομοκρατικά χτυπήματα

« Πράγματι υπάρχουν εταιρείες στις οποίες έχουν ανατεθεί από τις χώρες αυτές αλλά το πρόβλημα τις ασφάλειας είναι ένα γενικότερο πρόβλημα. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας είναι επίσης ένα συνθετότερο πρόβλημα διεθνούς χαρακτήρα. Απαιτεί και προϋποθέτει την ευρύτερη δυνατή διεθνή συνεργασία και στο πλαίσιο αυτό, στην βάση αυτή η Ελλάδα συνεργάζεται με πολύ περισσότερες χώρες δεν είναι μόνο οι τρεις αυτές χώρες. Είναι οι επτά χώρες που συνεργάζονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων».
« Έχουμε αναπτύξει ένα ευρύτατο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης με τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, με τις χώρες της γειτονίας μας, τις χώρες των Βαλκανίων, την Τουρκία με τις χώρες του αραβικού κόσμου, με τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Ακριβώς επειδή έχει ένα διεθνή χαρακτήρα το φαινόμενο της τρομοκρατίας και η αντιμετώπισή του χρειάζεται στενή συνεργασία ευρύτερη, για αυτό τον λόγο δεν εγκλωβίζουμε αυτή την συνεργασία μόνο σε αυτές τις χώρες».

Για το πως κρίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία

«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να προχωρήσει κανείς κάτω από την συναισθηματική φόρτιση ενός τρομοκρατικού πλήγματος σε τέτοιου είδους αναλύσεις. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ πρόωρο, όχι ότι στο υπουργείο Εξωτερικών δεν κάνουμε αυτές τις αναλύσεις και τις κάναμε πριν τα τρομοκρατικά χτυπήματα και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε είναι όμως πάρα πολύ πρόωρο να φτάσουμε σε αυτού του είδους τα συμπεράσματα».

Ερωτηθείς αν όλα αυτά δυναμιτίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

«Ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ανακοπεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ότι η τουρκική κυβέρνηση, ο τουρκικός λαός θα συνεχίσουν την πορεία αυτή, την προσπάθεια τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκή πορείας, της ευρωπαϊκής προοπτικής. Θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ίδια την Τουρκία και τα συμφέροντα της εάν κάτω από αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα ή το οποιοδήποτε τρομοκρατικό χτύπημα ανακοπή αυτή η πορεία».
Πηγή: skai.gr