Παπαντωνίου: Από «τσάρος» της οικονομίας σε κελί του Κορυδαλλού(VIDEO+ΦΩΤΟ)

Είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολιτικός που έζησε τα παρασκήνια της μεταπολίτευσης ως ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Με κοσμοπολίτικο αέρα και σπουδές στην Σορβόνη ο Γιάννος Παπαντωνίου κατάφερε να γίνει ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας για οκτώ ολόκληρα χρόνια, να υπογράψει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και να καταλήξει στο νευραλγικό πόστο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.



Γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι, Γαλλία) και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ της Βρετανίας.




Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Στάσεις και Αποστάσεις» ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Κώστα Σημίτη, που κατάγεται από αστική οικογένεια, αναφέρεται με θαυμασμό στην μητέρα του η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια στο Δημόσιο το 1964. ««Η μητέρα μου είναι ένα υπόδειγμα ζωής βασισμένης σε αξίες και αρχές. Η επιρροή της στην διαμόρφωση της δικής μου προσωπικότητας ήταν καθοριστική», επισημαίνει στο βιβλίο του ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, δίδαξε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1980 όταν τράβηξε το βλέμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε ενθουσιαστεί με μία δημοσίευση του για την Ελλάδα και την σχέση της με την ΕΟΚ. Κάπως έτσι άνοιξε η πόρτα σε μία μεγάλη πολιτική καριέρα που ξεκίνησε με τον Παπαντωνίου ως σύμβουλο του Ανδρέα Παπανδρέου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.



Το 1981 εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα Συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα ΕΟΚ.

Το 1994 μετά τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά ο Ανδρέας Παπανδρέου του ζητά την άποψη του για την ελληνική οικονομία. «Απάντησα με ευθύτητα. Είχε εξαιρετική σημασία η σταθεροποίηση της οικονομίας με μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», σημειώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.




Ο Ανδρέας άκουγε σκεπτικός. Την επόμενη μέρα του τηλεφώνησε ζητώντας να αναλάβει υπουργός Εθνικής Οικονομίας. «Ετσι ξεκίνησε ο δρόμος για την ΟΝΕ. Δεν φανταζόμουν τότε ότι θα έμενα στη θέση αυτή και μάλιστα με διευρυμένες αρμοδιότητες για 8 χρόνια διατρέχοντας τρείς κοινοβουλευτικές περιόδους και ότι θα υπέγραφα την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη», αναφέρει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο θυμάται και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και συγκεκριμένα την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο ECOFIN της 19ης και 20ης Ιουνίου 2000. Τότε με την υπογραφή Παπαντωνίου επικυρώθηκε η είσοδος της χώρας της ΟΝΕ. «Η Ελλάδα προσχώρησε στον σκληρό πυρήνα των ισχυρών χωρών της Ευρώπης. Ηταν κορυφαία στιγμή της μεταπολίτευσης. Πρέπει να σημειώσω ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και κυβέρνηση, στήριξε την προσπάθεια», αναφέρει ο Γιάννος Παπαντωνίου.




Ο έρωτας με την Σταυρούλα Κουράκου

Η Σταυρούλα Κουράκου ήταν γραμματέας του Γιάννου Παπαντωνίου και παντρεύτηκαν μετά την απώλεια της πρώτης συζύγου του, Λίας Καρτάλη, η οποία καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια του Βόλου και στήριξε την επιτυχημένη πολιτική διαδρομή του Παπαντωνίου.

Η εποχή πάντως που έκανε τις βόλτες του στην Κηφισιά για δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και περνούσε τα καλοκαίρια του στη Σύρο µε τη συντροφιά φίλων του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή πέρασε ανεπιστρεπτί τα τελευταία χρόνια.



Μαζί µε τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, άφησαν πίσω τους το επιβλητικό σπίτι της Κηφισιάς, στο οποίο ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια, και άνοιξαν νέα σελίδα, µετακοµίζοντας στην Ελβετία, τη χώρα που είχαν επιλέξει για τους τραπεζικούς τους λογαριασµούς, οι οποίοι τους έχουν βάλει τώρα στη δίνη του κυκλώνα.

Με πληροφορίες από «Έθνος της Κυριακής», thebest.gr