Παπανδρέου: Μπορεί να βρεθεί λύση με το Ιράν

Θα είναι κουτό και εγκληματικό αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στους διαπιστευμένους πρεσβευτές στην Αθήνα, σε εκδήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάντ Ελ Μπαραντέϊ για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Ιράν. Ανάλογη ενημέρωση προσέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς και τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής `Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η εντύπωση που απεκόμισε από την επίσκεψή του στο Ιράν είναι πως αν ξεφύγουμε από τη χρόνια καχυποψία και το συναισθηματισμό, μπορεί να βρεθεί ειρηνική λύση και να αποφευχθεί η σύγκρουση, χωρίς να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Επίσης ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά του ενδεχομένου επέμβασης στο Ιράν, τονίζοντας ότι "δεν δεχόμαστε το Ιράν να γίνει ένα νέο Ιράκ."

Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε με απαγωγές, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας περιφερειακής διάσκεψης που θα ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία η Σοσιαλιστική Διεθνής.

Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η μη λύση εξυπηρετεί εκείνους που εργάζονται για τη διχοτόμηση του νησιού. Επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής και ζήτησε να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ευρωτουρκικά ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει το δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος και ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας θα πρέπει να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού και του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας. Τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ, μεταξύ αυτών και την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τις δέκα νέες χώρες - μέλη.

"Όσο πιο γρήγορα λύσουμε τα προβλήματα αυτά -πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου- τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να σταματήσουμε τις αερομαχίες στο Αιγαίο". Επίσης, επανέφερε την πρότασή του για μια νέα εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη βούληση, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Πηγή: skai.gr