Κλείσιμο

Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση βλέπει το κράτος ως λάφυρο»

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή τα πρόσφατα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και τη συμπλήρωση 2,5 χρόνων διακυβέρνησης από τη ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. «Η χώρα περνά από οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση με ευθύνη της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής είναι άφαντος στα δύσκολα. Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο», τόνισε.
Υπενθυμίζοντας αρκετές φορές τη στάση του απέναντι στο σκάνδαλο του Πόρτο Καράς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πήρε σκληρές αποφάσεις, έστω και εάν αδίκησε κάποιους. «Εγώ απέδειξα τη μηδενική ανοχή. Περιμένω από τον κ. Καραμανλή να κάνει το ίδιο και όχι να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του. Αλλά η κυβέρνηση αποκαλύπτει, όταν δεν μπορεί να συγκαλύψει» τόνισε και συνέχισε: «υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ο κ. Καραμανλής δημιουργεί την αυθαιρεσία της εξουσίας, με στόχο να διαμορφώσει μία ανεξέλεγκτη εξουσία, χωρίς διαφάνεια, αρχές και αξιοκρατία. Βλέπουν το κράτος ως λάφυρο, ενώ μία `συμμορία` αλληλοβοηθείται και αλληλοπροστατεύεται».
Ο Γ. Παπανδρέου ερωτήθηκε τί απαντά σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι καλύπτει τη διαφθορά. «Θεωρώ προσβολή ότι είμαι ίδιος», απάντησε. «Είχα πει ότι θα βάλω πλάτη να χτυπήσουμε τα συμφέροντα. Καμία ουσιαστική απάντηση από τον κ. Καραμανλή, καμία διάθεση για συνεργασία σε όλους τους τομείς. Με ποία αξιοπιστία τώρα ο κ. Καραμανλής ζητά συναίνεση;» αναρωτήθηκε. Ακόμα, υπεραμύνθηκε των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Σημίτη για την πάταξη της διαφθοράς. «Ο Κ. Σημίτης έβαλε και πέτυχε στόχους για την Ελλάδα. Ο κ. Καραμανλής, όμως, υποβάθμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως η υποβάθμιση του ΑΣΕΠ"
Ακόμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για τα αισθήματα που τρέφει για τον κ. Καραμανλή. «Με το πολιτικό δράμα που ζει τις τελευταίες ημέρες, τον συμπαθώ ιδιαίτερα. Αλλά με λυπεί. Το μεγάλο του λάθος είναι ότι γοητεύτηκε από το θώκο της εξουσίας και αυτό δείχνει απειρία», απάντησε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε κριτική και για το κυβερνητικό έργο, κάνοντας λόγο για χαμένες ευκαιρίες στην εξωτερική πολιτική, διασυρμό της χώρας διεθνώς με την απογραφή και το βασικό μέτοχο, ενώ αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις αναρωτήθηκε: «είναι μεταρρύθμιση το να πουλάς μίας τράπεζα;» Ο ίδιος, πάντως, με γενικόλογες προτάσεις απέφυγε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το τί θα κάνει το ΠΑΣΟΚ εάν κερδίσει τις εκλογές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, της επανεξέτασης των εξοπλισμών, στο ασφαλιστικό και στην οικονομική πολιτική. Στο μοτίβο των χαμηλών τόνων κρατήθηκαν και οι αναφορές για το Θεόδωρο Πάγκαλο, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την κομματική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση, ακόμα, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στις αλλαγές των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και η δήλωσή του ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου είναι βλαπτική και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση της δημοκρατίας.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τα στελέχη που ζητούν δυναμικότερη αντιπολίτευση και αλλαγή τακτικής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «αυτά θα τα πούμε μετά τις εκλογές».
Πηγή: skai.gr