Πάγκαλος: Όλοι έχουμε ευθύνες, σε διαφορετικό ποσοστό

Στην αδυναμία της κρατικής μηχανής, απέδωσε ο Θ. Παγκαλος, την υστέρηση εσόδων, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι ο μέσος φορολογούμενος είναι εκείνος που σηκώνει το βάρος, πέραν του δέοντος, καθώς «διαφεύγουν μεγάλοι φορολογούμενοι». Όπως τόνισε, υψηλά εισοδήματα καταφέρνουν «με έμμεσους και περίπλοκους τρόπους», να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Αυτά πρέπει να λυθούν», είπε ο κ. Πάγκαλος, πρόσθεσε ότι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, «συναντάμε την κακοδαιμονία της κρατικής μηχανής» και άφησε αιχμές ότι ορισμένοι δεν δείχνουν τη βούληση να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε υπουργούς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή, εντός των επόμενων εβδομάδων, δεύτερου νομοσχεδίου για συγχωνεύσεις οργανισμών. Οι υπάλληλοι των οργανισμών, όπως είπε, θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ όσοι υπάλληλοι είναι ορισμένου χρόνου θα παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν βλέπει το τέλος του πολιτικού του βίου, είπε ότι έπειτα από 30 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας και ενώ διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του, πρέπει να αντιμετωπίζει το τέλος της πολιτικής του διαδρομής. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ούτε τους επόμενους μήνες ούτε τα επόμενα δύο χρόνια.

Ερωτηθείς για τη φράση του «μαζί τα φάγαμε», υπογράμμισε την έννοια της «συνευθύνης». «Όλοι έχουμε ευθύνες, σε διαφορετικό ποσοστό, αλλιώς ο πολίτης είναι άβουλος και έρμαιο των πολιτικών», ανέφερε.

Οι βουλευτές εκλέγονται από τον λαό. Τους ψήφιζαν γιατί ήλπιζαν ότι θα τύχουν της εύνοιάς τους, σημείωσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι διαφορετική ευθύνη έχει ένας βουλευτής με χιλιάδες διορισμούς και διαφορετική ένας πατέρας που περιμένει τον διορισμό του παιδιού του. «Άλλη η ευθύνη του μαστρωπού και άλλη η ευθύνη του πελάτη ενός χαμαιτυπείου», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν μετανιώνει για τον χαρακτηρισμό «κοπρίτες», ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι δεν αναφερόταν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σε εκείνους που διορίστηκαν με ρουσφέτι και δεν παράγουν έργο.

Πηγή: skai.gr