Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν - Τι αλλάζει στα ελληνοτουρκικά

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους αποτυπώνει την αλλαγή κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών 

Σε ένα νέο ξεκίνημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στην χθεσινή συνάντηση στο Βίλνιους, με πολιτικό διάλογο και συνέχιση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, και οι δύο πλευρές μίλησαν για όλα τα θέματα, σε πολύ καλό κλίμα.

Διαβεβαιώσεις Ερντογάν για τα F-16: Δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, όπως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ» στέλνοντας μήνυμα στον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και στο Κογκρέσο για να κάμψει τις αντιρρήσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Για το ζήτημα της άφιξης των  F-16, την Ελλάδα  και τη Βόρεια Κύπρο, κάναμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε στόχο να κερδίσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς, αλλά να αυξήσει τους φίλους. Με τίποτα δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν τα F-16 προς αυτή την κατεύθυνση (εναντίον της Ελλάδας) όπως δεν συνέβη μέχρι και τώρα».

Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τη μεταστροφή

Στα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζεται πως μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ προκαλεί εντύπωση η δήλωση του Ερντογάν πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.

Στο ρεπορτάζ τοιυ τηλεοπτικού δελτίου Fox Haber αναφέρθηκαν τα εξής: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε μιλήσει με αυτόν τον τρόπο πριν απο ένα χρόνο πριν τη σύνοδο  του ΝΑΤΟ στην Ισπανία. Είχε εξοργιστεί με τον Μητσοτάκη ο οποίος είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ και είχε κατηγορήσει την Τουρκία την ώρα που υπήρχε ένταση στο Αιγαιο και ειχε κλείσει τις πύλες προς την Αθήνα. Οι δυο ηγέτες συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ .Α υτή τη φορά συναντήθηκαν! Προκάλεσε εντύπωση η θερμή και χαμογελαστή εικόνα τους».

F-16: Ελπίδες, όχι συμφωνία

Για το θέμα την πώληση των F-16 στην Τουρκία ο Ερντογάν μίλησε για «ελπίδες», όχι όμως για συμφωνία: «Ο Μπάιντεν μου είπε πως θα παρακολουθήσει το θέμα και πως έχει ελπίδες» είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Aυτό που μας ανέφερε ο κ. πρόεδρος είναι πως το Κογκρέσο είναι δεσμευτικό. Ο ίδιος δήλωσε πως θα κάνει οτιδήποτε μπορεί. Μου είπε 'θα το παρακολουθήσω κι έχω ελπίδες'. Μας είπε πως όπως σε μας πρέπει να περάσει απο την Εθνοσυνέλευση έτσι πρέπει να εγκριθεί απο το Κογκρέσο. Ανέφερε πως κάποια μέλη του Κογκρέσου απο τους Δημοκρατικούς και κάποιες φορές  απο τους Ρεπουμπλικανους βάζουν εμπόδια. Όμως και ο κ. πρόεδρος και ο κ. υπουργός Εξωτερικών μας είπαν πως θα παρακολουθούν το ζήτημα κι ελπἰζω σε αυτή τη διαδικασία θα πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Έχω μεγαλύτερες ελπίδες απο κάθε άλλη φορά».

Για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν είπε ότι θα συζητηθεί, όταν ανοίξει το κοινοβούλιο: «Δευτέρα βράδυ με τη Σουηδία υπήρξε ένα προσχέσιο με επτά όρους. Εμείς θα το στείλουμε στο Κοινοβούλιο μας. Όμως το Κοινοβούλιο μας τώρα είναι κλειστό. Όταν θα ανοίξει, ο πρόεδρος του της Εθνοσυνέλευσης θα το προωθήσει προς έγκριση».

Τούρκοι αναλυτές μιλούν για τον προβληματισμό τους για το πρόγραμμα των F-16 λέγοντας ότι «αν οι ΗΠΑ εγκρίνουν τα F-16 VIPER, το πρώτο μαχητικό θα έρθει το 2028».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ είπε: «Σήμερα αν αποφασιστεί το θέμα των F-16,  δηλαδή αν οι ΗΠΑ πουν 'αποφάσισα να σας δώσω τα F-16' το πρώτο μαχητικό θα φτάσει σε μας το 2028!».

«Δηλαδή μετά απο 5 χρόνια;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Nαι, μετά από 5 χρόνια. Δηλαδή εμείς σήμερα αν αποταθούμε για κάτι που σήμερα βρίσκεται σε παραγωγή. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν τα συγκεκριμένα μαχητικά πριν το 2028» συνέχισε ο αναλυτής και πρόσθεσε: «Αν πάρουμε τα F-16 Viper δηλαδή τα νεα μαχητικά. Τότε δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε κανένα από τα οπλικά συστήματα που παράγουμε οι ίδιοι, όπως τους πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος- εδάφους».

Πηγή: skai.gr