Ο Κάρολος Παπούλιας νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με τη φράση «το αποτέλεσμα δικαιώνει τη συνταγματική επιδίωξη για συναίνεση» υποδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας την ανακοίνωση της Αννας Ψαρούδα Μπενάκη για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι η συναίνεση είναι κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό και αίτημα της κοινωνίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Αποτελεί - συνέχισε - συλλογικό ζητούμενο η πολιτική ωριμότητα και η εντιμότητα, το μέτρο και η ευαισθησία στη δημοσιά ζωή. Τέλος, διαβεβαίωσε για το σεβασμό στις απόψεις όλων των κομμάτων και των αντιπροσώπων του λαού.
Στις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Παπούλια, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντάς του το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ο κ. Παπούλιας αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 279 ψήφους, ποσοστό ρεκόρ. «Παρών» δήλωσαν οι συνολικά 17 βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν τεσσερις βουλευτές. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την επιλογή του Κάρολου Παπούλια. «Η ψήφος είναι κατά συνείδηση», σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, δεν ψήφισε ο βουλευτής της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν, για λόγους υγείας απουσίαζαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τσίμας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.
«Ο Κάρολος Παπούλιας θα ανταποκριθεί στο ακέραιο στα νέα του καθήκοντα και θα είναι άξιος διάδοχος ενός υποδειγματικού προέδρου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συμπληρώνοντας πως η εμπειρία και η μετριοπάθεια που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν εχέγγυα για τη δικαίωση της επιλογής μας.
Η δεύτερη θητεία του κ. Στεφανόπουλου ολοκληρώνεται στις 11 Μαρτίου 2005, ενώ ο κ. Παπούλιας θα αναλάβει καθήκοντα από την επομένη (12 Μαρτίου). Ο κ. Παπούλιας θα είναι ο έκτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση, καθώς από το 1974 μέχρι σήμερα πρόεδροι Δημοκρατίας έχουν διατελέσει οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος.
Πηγή: skai.gr