Ναι Ταλάτ στον Παπαδόπουλο

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για συνάντηση, με στόχο την προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έλαβε επιστολή από το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε σχέση με τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ήδη αυθημερόν προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, τον οποίο κάλεσε να προβεί αμέσως στις αναγκαίες διευθετήσεις για την πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με σκοπό την άμεση έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Χασάν Ερτσακιτζά, σε σημερινές δηλώσεις ανέφερε ότι η επιστολή στάλθηκε το πρωί και ότι ο κ. Ταλάτ ζητεί την έναρξη συνομιλιών.

Είπε, επίσης, ότι η ημερομηνία για τη συνάντηση θα καθοριστεί ύστερα από συνεννοήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών Τάσσου Τζιωνή και Ρασίτ Περτέβ.

Ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην επιστολή του προς τον κ. Παπαδόπουλο εκφράζει τις ιδέες του σχετικά με το περιεχόμενο μιας πιθανής συνάντησης, καθώς και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει τελικά συμφωνήσει πως είναι καιρός για μια συνάντηση, ανταποκρινόμενος σε προηγούμενες προσκλήσεις του κ.Ταλάτ.

Ο κ. Ερτσακιτζά πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις της κύπριας Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή σε σχέση με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Ενόψει του ισχυρισμού ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματευτεί τα βασικά ζητήματα του Κυπριακού,σε μια εποχή κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και όταν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένουν ότι η συνάντηση αυτή θα είναι ουσίας και αποτελεσματική, η κα Μαρκουλλή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει όχι μόνο τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Παπαδόπουλος στη συνάντηση, αλλά και το αποτέλεσμα, το οποίο αναμένει από τη συνάντηση, δήλωσε ο κ.Ερτσακιτζά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη προσθέτει ότι οι δηλώσεις της κας Μαρκουλλή μπορούν να θεωρηθούν ως μια ισχυρή ένδειξη της πιθανότητας η ελληνοκυπριακή πλευρά να σχεδιάζει την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών, έχοντας κατά νου εσωτερικά ζητήματα, αλλά και προσπάθειες να καταστεί η συνάντηση αναποτελεσματική.

Και κατέληξε λέγοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να μη μετατραπεί σε ένα εργαλείο αυτού του σχεδίου, αλλά να θεωρήσει τη συνάντηση Παπαδόπουλου Ταλάτ ως μια ευκαιρία για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό.
Πηγή: skai.gr