Μητσοτάκης – Τζιτζικώστας ζητούν χρόνο και διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές της ΝΔ

Με ζητούμενο τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 18:00 (προπαρασκευαστικά) και επισήμως αύριο Τρίτη - με διευρυμένη σύνθεση -  η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος.

Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προκρίνει καταρχήν το στήσιμο της εσωκομματικής κάλπης στα τέλη Οκτωβρίου - αν και σε σημερινές δηλώσεις του ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι δεν έχει θέμα με τον χρόνο διεξαγωγής, ενώ εκλογές στις 15 Νοέμβριου αναμένεται να ζητήσει ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, ημερομηνία με την οποία φέρεται να συμφωνεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κύκλοι του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων, ενώ κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις τοπικές οργανώσεις αλλά και σε δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα.

Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες.

Αναφορικά με την αυριανή σύσκεψη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με τους υποψηφίους για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Σε αυτήν τη λογική, η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να ζητήσει να υπάρξουν όσες περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη τη χώρα και με χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές.

Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.

Τι ίσχυσε κατά την αναμέτρηση του 2009 
Στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 είχαν στηθεί 1550 κάλπες σε 1040 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Το καταστατικό προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο. Έκτοτε έχει μειωθεί ο αριθμός των δήμων. Επίσης είχαν στηθεί 3.500 τερματικά ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων, ώστε να γίνεται η καταγραφή των ψηφοφόρων. Στην εκλογή του 2009 όσοι ήθελαν να ψηφίσουν μπορούσαν να εγγραφούν την ίδια στιγμή καταβάλλοντας δύο ευρώ. 

Η μηχανοργάνωση της διαδικασίας θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.


Πηγή: skai.gr