Τα μηνύματα, οι προειδοποιήσεις και το πλάνο του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα από τη ΔΕΘ

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό». Με την ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ έκλεισε τα αντίστοιχα σενάρια ανασχηματισμού που τροφοδότησε η πρόσφατη διαχείριση της θεομηνίας στη Θεσσαλία  

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μετά από ένα «πυκνό» Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τόσο με τα λεγόμενά του όσο και με το ύφος  της ομιλίας του κατέστησε  σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως είναι έτοιμος για μία ευρύτερη επανεκκίνηση, η οποία θα επέλθει μέσα από την αναδιοργάνωση του κράτους και των δομών του, αλλά και μέσα από συγκρούσεις, στις οποίες είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Μηνύματα που εξέπεμψε τόσο κατά την καθιερωμένη ομιλία του το Σάββατο το βράδι στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όσο και κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, δίνοντας ένα σαφές πλάνο κινήσεων και πρωτοβουλιών σε οικονομία και κοινωνία αλλά και σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό». Με την ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ έκλεισε τα αντίστοιχα σενάρια ανασχηματισμού που τροφοδότησε η πρόσφατη διαχείριση της θεομηνίας στη Θεσσαλία.  Ωστόσο, όσο σαφής ήταν η πρώτη αυτή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλο τόσο ήταν και εκείνη που επακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ρωτήθηκε για το λεγόμενο «rotation» των υπουργών κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δηλώνοντας με νόημα προς πάσα κατεύθυνση ότι κανένας υπουργός δεν είναι αμετακίνητος. «Είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι Υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούργια χαρτοφυλάκια. Ακριβώς αυτό υπηρέτησε το rotation. Δεν ήταν ένα rotation το οποίο έγινε στην τύχη. Έκρινα -δεν σημαίνει ότι πάντα μπορεί να έκανα όλες τις ορθές επιλογές- και σκέφτηκα πάρα πολύ για το ποιος Υπουργός μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Από εκεί και πέρα, ξέρετε, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι Υπουργοί. Αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν, αμετακίνητοι Υπουργοί δεν υπάρχουν» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με ιδιαίτερο τρόπο  όμως απάντησε ο πρωθυπουργός και στις φήμες που τον ήθελαν να μετακομίζει στις Βρυξέλλες για να αναλάβει ένα ευρωπαϊκό αξίωμα πριν τη λήξη της τετραετίας. «Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» είπε με διάθεση χιούμορ ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «έχω εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό Πρωθυπουργός της χώρας. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για την επόμενη τετραετία. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική δουλειά από αυτήν την οποία κάνω για την πατρίδα μου. Προτιμώ απείρως περισσότερο να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. (...)   Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά» κατέληξε κατηγορηματικά.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα γίνουν με σταυροδοσία χωρίς ωστόσο να μιλήσει για ενδεχόμενο κατάτμησης των περιφερειών. «Οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ενώ κάθε αλλαγή απέρριψε και για τον εκλογικό νόμο επικρίνοντας για μία ακόμη φορά την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και τις περιπέτειες στις οποίες οδήγησε τη χώρα. «Ως προς τις εθνικές εκλογές, δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής και νομίζω ότι ο τελικός απολογισμός, δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν θετικός. Χρειαστήκαμε δύο εκλογές ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία, με διαφορετική σύνθεση της Βουλής, εάν η ενισχυμένη αναλογική ίσχυε και στην πρώτη κάλπη, του Μαΐου. Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσον τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια» εκτίμησε.

Απαντώντας επίσης, για το ενδεχόμενο  νέας ρύθμισης αντίστοιχης με  εκείνης των εθνικών εκλογών για να εμποδιστεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε γιατί δεν χρειάζεται. «Η ΝΔ είχε ψηφίσει μία σχετική ρύθμιση προεκλογικά. Δεν κρίνουμε ότι χρειάζεται αντίστοιχη ρύθμιση για το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον απλούστατο λόγο ότι εδώ πέρα δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος κατά το πόσο μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, υπάρχει όμως ήδη πρόβλεψη ότι αν είναι πρωτόδικα καταδικασμένος αυτόματα τίθεται σε αργία». 

Ενόψει της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογαν, την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη,  ο πρωθυπουργός επανέλαβε ρητά της κόκκινες γραμμές της Αθήνας ως προς τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία, με δεδομένη τη βούληση του ίδιου από το 2019. να μπορούν οι δύο χώρες να συνομιλούν «να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας» παρατήρησε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα» ενώ επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι «τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης».

Εξίσου σαφές  όμως ήταν και το μήνυμα  προς τα Τίρανα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, με αφορμή την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, σημειώνοντας ότι  «η στέρηση της δυνατότητας στον Φρέντη τον Μπελέρη  να ορκιστεί δήμαρχος έστω και με το καθεστώς του φυλακισμένου, αποτελεί κατά την άποψή μας μία σαφέστατη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς μας σχέσεις και νομίζω θα έχει και ευρύτερες επιπτώσεις αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, στην προσπάθεια  της Αλβανίας να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κατέλαβε – όπως ήταν αναμενόμενο- η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και η διαχείρησή τους πριν και μετά τη θεομηνία, εμφανιζόμενος με αυτοκριτική διάθεση και αποφασισμένος για ριζικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία και προαναγγέλοντας σειρά αλλαγών, όπως μεταξύ άλλων η μετακίνηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου κάτω από την ομπρέλα της Πολιτικής Προστασίας. «Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού. Δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσω αναλυτικά γι' αυτά. Θα προτιμήσω να σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση του «Daniel», των καταστροφικών πλημμυρών, δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε καταφέρει και έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Γι' αυτό και μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες θα είναι η μεταφορά στην Πολιτική Προστασία και της ΕΜΥ αλλά και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έτσι ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας» γνωστοποίησε.

Απαντώντας στη κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση σχετικά με την ταχύτητα αντίδρασης του στρατού στις πλημμύρες, ο πρωθυπουργός ήταν  κατηγορηματικός. «Έχει διακινηθεί ψέμα ότι δήθεν ο στρατός άργησε να παρέμβει. (...) Σε απόλυτη συνεννόηση με την πολιτική προστασία και με την ηγεσία του στρατεύματος αποφασίσαμε το αυτονόητο ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν είναι απολύτως ασφαλές» είπε, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την προτεραιότητα που δόθηκε στη διάσωση των πληγέντων. «Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές γιατί δράσαμε συντονισμένα και μεγάλη αυτοθυσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Στην ερώτηση του ΣΚΑΪ, και της Ναντίν Χαρδαλιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη προσομοιώσεων για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων. «Χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός όλων των στελεχών που αναφέρονται στην Πολιτική Προστασία, θα έλεγα με περισσότερη προετοιμασία σε επίπεδο σχεδίων παρέμβασης τα οποία δεν θα είναι απλά, ξέρετε, κείμενα στα χαρτιά -έχουμε πάρα πολλά τέτοια σχέδια- αλλά θα στηρίζονται σε πραγματικές ασκήσεις οι οποίες θα έχουν γίνει στο πεδίο. Δεν κάνουμε αρκετές ασκήσεις σήμερα για θέματα Πολιτικής Προστασίας, πρέπει να κάνουμε πολλές περισσότερες. Να περάσουμε, δηλαδή, από τη θεωρία και από την γραφειοκρατία ενός σχεδίου το οποίο μπορεί στα χαρτιά να υπάρχει, στην πράξη τού τι θα κάνουμε εάν συμβεί αυτό το οποίο συνέβη» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος πάντως στη συγκρότηση του οργανισμού διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, τόνισε πως θα επιδιώξει διακομματική συνεννόηση για την στελέχωσή του, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τοποθετούνται άνθρωποι που έχουν εχέγγυα.

Πηγή: skai.gr