Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα, το παρασκήνιο της συνάντησης με Ερντογάν, τι θα γίνει με τα F-16

Για τις ρητορικές εξάρσεις του Τούρκου Προέδρου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει στο ύφος και τους τόνους, εκτιμώντας πως θα έρθει και πάλι η στιγμή που θα αποκατασταθεί η επικοινωνία των δύο ηγετών.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την τακτική που θα εξακολουθήσει να τηρεί η Αθήνα έναντι των τουρκικών προκλήσεων και τις κόκκινες γραμμές που κρατούν την Τουρκία απέναντί μας, ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Μία εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν "κατάπιε τη γλώσσα του" και μαζί και τις παράλογες διεκδικήσεις και αιτιάσεις κατά της Ελλάδας, αλλά στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζεται το γαϊτανάκι των προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε να διαμηνύει πως μοναδικός δρόμος επίλυσης της μία και μοναδικής διαφοράς με του γείτονες είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μήνυμα που ηχεί επαναλαμβανόμενα πλέον προς την Άγκυρα εκτός από την πλευρά της Αθήνας και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και βεβαίως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εταίρους.

Σε εγρήγορση

Μιλώντας στου δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Πάυλο Τσίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα επαναληφθεί η ένταση του 2020 με την Τουρκία διαμηνύοντας όμως, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και διαθέτει την αποτρεπτική ισχύ για να υπερασπιστεί στην κυριαρχία της.

"Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προφανώς έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεων μας, δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο με αυτό το οποίο είχαμε το καλοκαίρι του 2020" σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας παράλληλα πως "Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας επενδύοντας σε μία ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, θέλουμε να έχουμε ένα ισχυρό πλαίσιο συμμαχιών και θέλουμε να συμφωνήσουμε ότι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το Διεθνές Δίκαιο". 

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε το παρασκήνιο της περιβόητής συνάντησής του στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος στα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. "Μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, ήμουν όμως σαφής με τον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο εξακολουθεί να υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχτώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχτώ μια επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατιωτικοποίηση τους. Ήμουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό και πάρα πολύ ξεκάθαρος. Και αν ο κύριος Ερντογάν δεν κατάλαβε αυτά τα οποία είπα, γι' αυτό δεν ευθύνομαι εγώ. Και έναν μήνα μετά είχαμε ένα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ίσως δεν αντελήφθη ο κ. Ερντογάν πόσο επιμένω σε αυτή την γραμμή" εκτίμησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Μάλιστα για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα "λεκτικά σκαμανεβάσματα" και τις ρητορικές εξάρσεις του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει στο ύφος και τους τόνους εκτιμώντας πως θα έρθει και πάλι η στιγμή που θα αποκατασταθεί η επικοινωνία των δύο ηγετών. "Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την ένταση γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι κάποια στιγμή θα ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία. Θα ξανασυζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν εφόσον αυτός εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι νομοτελειακό να γίνει αυτό. Και θα τα αφήσουμε, θα τα ξεχάσουμε τα "Μητσοτάκης γιοκ" τα οποία σας θυμίζω τα ακούσαμε και μετά τον Έβρο". 

F16 – οι εκτιμήσεις

Ερωτηθείς πάντως για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, υπενθυμίζοντας πως "οι αποφάσεις για την πώληση αμυντικού υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά σύνθετες, είναι μακροχρόνιες, είναι γραφειοκρατικές και σε κάθε περίπτωση απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να πουληθεί οποιοδήποτε οπλικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα. Και θα επαναλάβω αυτό που έχω πει δημόσια ότι αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία έως ότου, το τονίζω, η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της". 

Εκτίμηση που ταυτίζεται και με την άποψη του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδη ο οποίος μιλώντας στο "Πρώτο Πρόγραμμα" εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ο κ. Μπάιντεν για να εξασφαλίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν, αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F-16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα" τόνισε επίσης ο κ. Ζεμενίδης. Καταλήγοντας δε εκτίμησε ότι ο κ. Μπάιντεν, εάν ενεργούσε μόνος του, δεν θα "έδινε" την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία "έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν", σημειώνοντας ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία, Τούρκος πρόεδρος δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί.

Οι ελληνοαμερικανικές επαφές

Στο πλαίσιο των αδιάλειπτων επαφών του πρωθυπουργού και μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης με ξένες αντιπροσωπείες αλλά και της συνέχισης της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία Αμερικανών Βουλευτών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη και εξέφρασαν ικανοποίηση για τα σαφή μηνύματα καταδίκης του αναθεωρητισμού και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους αμερικανούς βουλευτές τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και παρουσίασε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ ο Νίκος Δένδιας, έδειξε και χάρτες για την τουρκική προκλητικότητα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Γκρέγκορι Μικς μιλώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του έδωσε συγχαρητήρια για την ομιλία του στο Κογκρέσο."Βρίσκομαι στο Κογκρέσο επί 24 χρόνια. Το μήνυμα που στείλατε την ημέρα εκείνη, στις εποχές που ζούμε και δεδομένης της σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας όσον αφορά στο ζήτημα της δημοκρατίας, η οποία δυστυχώς -εν έτει 2022- αντιμετωπίζει κινδύνους, ήταν εξαιρετικά σημαντικό" παρατήρησε ο Αμερικανός βουλευτής. Παρατήρηση που λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση δεδομένου ότι επόμενος σταθμός της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι η Τουρκία.

Νέο μήνυμα Μπορέλ

Στην προσπάθεια συνετισμού της Τουρκίας συνέβαλε εκ νέου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καλώντας την Τουρκία – με αφορμή σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη- να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ για μία ακόμη φορά είναι απολύτως καταδικαστικός για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και αλληλέγγυος προς τη χώρα μας για τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πηγή ανησυχίας και σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Και καταλήγει: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους".

Πηγή: skai.gr