Μητσοτάκης: Στόχος να φτάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ- Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη 4ετία  παρουσιάζει ο πρωθυπουργός - Σκοπός μας είναι να φτάσει τουλάχιστον στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της ερχόμενης τετραετίας - Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στη διάρκεια της επόμενης θητείας, είπε - Αύξηση κατά 10.000 του προσωπικού στο σύστημα Υγείας

Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτό το πρόγραμμα είναι η φιλοδοξία για το μέλλον, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 'Ακης Σκέρτσος, στην εισαγωγή της εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, που ξεκίνησε με πέντε νέους ανθρώπους οι οποίοι αφηγήθηκαν μια δική τους προσωπική ιστορία και μίλησαν για το τι περιμένουν από την επόμενη μέρα στη χώρα μας.

Σε πέντε άξονες - ταυτότητες της Ελλάδας αναπτύσσεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Δείτε την παρουσίαση: 

Βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Η παραγωγική Ελλάδα: Η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η πολιτική μας. Ηταν 2 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης στην τετραετία 2019-2023. Το αναπτυξιακό άλμα που μπορέσαμε και πετύχαμε μας επέτρεψε να στηρίξουμε την κοινωνία, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες. Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι όρος απαράβατος για να μην φτάσουμε ποτέ ξανά στο φάσμα της χρεοκοπίας. Πετύχαμε ανάπτυξη όχι με δανεικά, αλλά με επενδύσεις.

-Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου, απόλυτη συνέπεια λόγων και πράξεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο,τι αναφέρεται αποτελούσαν ρητές δεσμεύσεις του προεκλογικού μας προγράμματος, στον ΕΝΦΙΑ μειώσαμε κατά 35% και όχι κατά 30% που είχαμε πει.  Μειώσαμε φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι στην κρίση, στον κόβιντ ξοδεύαμε περισσότερα. Η χώρα κατάφερε το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα.

-Η Μicrosoft ήταν η πρώτη που μας πίστεψε και άνοιξε το δρόμο. Η Pfizer έχει δημιουργήσει εντυπωσιακό, παγκόσμιο, κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Πολύ σύντομα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους 1.000 εργαζόμενους. 

Δείχνοντας φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου, είπε ότι πλέον εργάζονται 600 εργαζόμενοι και δεν είναι το μόνο που αναβίωσε επί της κυβερνητικής θητείας. 600 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και μπορεί να φτάσει και τους 2.000 εργαζόμενους, ενώ λύθηκε και ο γόρδιος δεσμός των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά που έχει περάσει πλέον στα χέρια ιδιώτη. Μέσα στον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα γίνουν πάνω από 700 προσλήψεις.

-Οι επενδύσεις πρέπει να συνοδεύονται από καλούς μισθούς. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε. Είχαμε δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεπεράσαμε αυτή μας τη δέσμευση. Σκοπός μας να φτάσει τα 950 ευρώ τουλάχιστον στο τέλος της τετραετίας.

-Ο τουρισμός πέρασε πρωτοφανή δοκιμασία στην πανδημία. με συντονισμένες κινήσεις στηρίξαμε τον κλάδο του τουρισμού και αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Το 2022 είναι χρονιά με ρεκόρ εσόδων από τις βασικές μας αγορές, και το 2023 να αναμένεται ακόμη καλύτερο. Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε. 

- Σε όλη την επικράτεια αυτή την ώρα εξελίσσονται έργα 22,5 δισ. ευρώ. 14 δισ. έργα δημοπρατήθηκαν από το 2019 έως το 2023. 

Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία

-Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της ΕΕ. Το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 120% το 2030. Η ανεργία μπορεί να φτάσει το 2027 στο 8%, οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027. Πλησιάζουμε στο στόχο η Ελλάδα να γίνει προορισμός για 12 μήνες το χρόνο, να φτάσουμε τα 30 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό, ετησίως.

-Κεντρική προεκλογική δέσμευση η αύξηση των μισθών: Στόχος 25% αύξηση στην επόμενη τετραετία, ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3-4% την 1-1-24. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-24 με νέο ενιαίο μιοσθολόγιο με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

-Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες με παιδιά

-Μείωση κατά μία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές.

-Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2025.

Δέκα έργα στόχοι να έχουν ολοκληρωθεί ή να φτάνουν στην ολοκλήρωση μέσα στην τετραετία

Πρώτο έργο, το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και στους στόχους για την επόμενη τετραετία.  Παράλληλα εξήγγειλε 10.000 νέες θέσεις στο σύστημα υγείας, τόσο για νοσηλευτές όσο και για γιατρούς, αλλά και ενίσχυση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων. 

Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ' Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.

Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

Ακολούθησαν συνόψεις για την Παιδεία και τον τομέα των Μεταφορών και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες.

Ο επόμενος άξονας που ανέλυσε ήταν η Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα.

«Αν μία κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές, αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε την πραγματική σημασία της εφαρμογής της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι με προγραμματισμό και πολλή δουλειά, σήμερα μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες.

Αυτό είναι το πρότυπο για όλο το δημόσιο. Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη τετρατετία.

Ακολούθως ανέπτυξε τη σημασία της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παράγει σχεδόν το 50% της ενέργειάς της από τον ήλιο και τον άνεμο τονίζοντας ότι είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Σκοπός μας είναι να φθάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία.

Μίλησε στο σημείο αυτό την πρωτοβουλία Greco Islands. Αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο για όλα τα ελληνικά νησιά.

Αναφέρθηκε όμως και στις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. Είμαστε χώρα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βαλκανικής.

Αναγκαία η προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος, επεσήμανε και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά.

Συνοπτικά στην ψηφιακή Ελλάδα ανέφερε την ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών στο gov.gr, την πλήρη ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους και τη σημασία των οπτικών ινών που θα φθάσουν σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο.

Συνόψισε και μια σειρά από προγράμματα όπως εκείνα της ενεργειακής αναβάθμισης 600.000 κατοικιών, την ολοκλήρωση 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων.

Ο επόμενος άξονας «Δίκαιη Ελλάδα» δεν περιλαμβάνει μόνο τον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά και σημαίνει μία Ελλάδα η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες κυρίως σε εκείνους που χρειάζονται την κρατική φροντίδα περισσότερο από άλλους, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη βία κατά των γυναικών και τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια μίλησε για την Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ και το δικαίωμα αιμοδοσίας, ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τους τρανς, ειδικές δράσεις για την προστασία των φορέων του HIV κ.α.

Επεσήμανε, όμως, ότι η Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας καθυστερήσεων και στόχος είναι εντός της τετραετίας να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή λιγότερες από 500 ημέρες για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Κι εδώ ρόλο θα παίξει η ψηφιακή δικαιοσύνη και ο νέος δικαστικός χάρτης.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Στον τομέα ισότητα και συνοχή υπογράμμισε ότι η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων γίνεται πράξη και η πορεία θα συνεχιστεί.

Στάθηκε στο έμφυλο μισθολογικό χάσμα και είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και πέρασε στον τελευταίο άξονα «Ισχυρή Ελλάδα» που αφορά τις πολιτικές της άμυνας, της μετανάστευσης, της εθνικής ασφάλειας.

Έδειξε μια εικόνα από την Πολιτική Προστασία του σήμερα και αναφέρθηκε σε συγκριμένα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη.

Μίλησε για τη μεγάλη κατάκτηση του 112, για την οποία υπογράμμισε ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι επισημαίνοντας ότι θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στα συστήματα πολιτικής προστασίας.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων και ανήγγειλε πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του Λιμενικού και δημιουργίας Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου.

Μίλησε όμως και για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών που έχουν μειωθεί από 122 το 2019 σε 31 και τις προσλήψεις 2.000 συνοριοφυλάκων.

Πηγή: skai.gr