Μέτρα τώρα για περιβάλλον

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων στη χώρα μας έκρουσε ο έλληνας επίτροπος, Σταύρος Δήμας, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος της Βουλής.

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα με βάση τη συμφωνία του Κιότο και του κοινοτικού ορίου θα πρέπει στην Ελλάδα να είναι στο 25%. Είμαστε στο 26% και αν δεν ακολουθήσουμε άμεσα και αυστηρά μέτρα θα φθάσουμε στο 40%, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Δήμας.

Ο κ. Δήμας χαρακτήρισε το πρόβλημα πολιτικό, οικονομικό και ηθικό, ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα σε διεθνές επίπεδο και σημείωσε ότι εάν συνεχίσουμε έτσι, στα τέλη του αιώνα η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, με καταστροφικές συνέπειες. Στη Μεσόγειο θα έχουμε ίσως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, τόνισε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε, ακόμα, ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε νέες μέθοδοι τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενώ χαρακτήρισε απόλυτης σημασίας το θέμα της αναδάσωσης. Χρειάζεται όλες οι χώρες που έχουν δάση να συνεργαστούμε ώστε να αποτραπεί η αποψίλωση τους, υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Δήμας εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος από το υπουργείο Δημοσίων έργων, λέγοντας ότι χρειάζεται ένα δυνατό υπουργείο Περιβάλλοντος και ένας ισχυρός υπουργός.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,
Γιώργος Σουφλιάς, επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι καθυστερεί τα δημόσια έργα, ενώ αναφερόμενος στην αποτέφρωση των αποβλήτων, ισχυρίστηκε ότι παρόλο που υπάρχει νοσοκομειακός κλίβανος που θα μπορούσαν να αποτεφρώνονται 30 τόνοι αποβλήτων, τελικά αποτεφρώνονται μόνο 8. Ως προς τη ΔΕΗ είπε ότι είναι η πλέον ρυπογόνος βιομηχανία αφού καίει μόνο λιγνίτη.

Από την πλευρά του ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής δήλωσε απαισιόδοξος γιατί, όπως υποστήριξε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χαράξει συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, αυτό οφείλεται είτε σε πολιτικές επιλογές της, είτε σε οικονομικά μοντέλα που επιλέγει και τα οποία οδηγούν σε αδιέξοδο.

ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δε φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι πρέπει να ξεχωριστεί ο παραγωγικός ρόλος του υπουργείου Δημοσίων Έργων με το περιβάλλον.
Πηγή: skai.gr