Κλείσιμο

Μετά τα Φώτα ανοίγουν τα χαρτιά Σημίτη περί διαδοχής

Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο γραφείο του, όμως δεν αναμένεται να δώσει απάντηση στο μυστήριο της διαδοχής έως τα Θεοφάνεια, όπως ο ίδιος άλλωστε άφησε να εννοηθεί κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
Απάντηση αναμένεται και για την ημερομηνία προσφυγής στην κάλπες. Όπως επισημαίνει η Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, οι απόψεις συγκλίνουν πλέον στην εκτίμηση ότι θα επισπευσθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών για τον Μάρτιο με πιθανότερες ημερομηνίες την 14η και 21η του μήνα.
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει τη λύση της δυαρχίας -μοντέλο που έχει, πάντως, κατακρίνει έντονα στο παρελθόν- θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πιθανόν στα τέλη Ιανουαρίου για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Ο Κ.Σημίτης θα παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τις εκλογές.
Ασκούνται πιέσεις στον Κ.Σημίτη να μην παραδώσει την πρωθυπουργία με το μοντέλο δυαρχίας να προκρίνουν οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης (Ν.Χριστοδουλάκης, Γ.Παπαντωνίου, Κ.Σκανδαλίδης, Β.Παπανδρέου, Μ.Ρέππας, Ε.Βενιζέλος και άλλοι).
Εκτιμάται πως στην περίπτωση διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, η άποψη που κυριαρχεί -όπως επισημαίνει ο Κόσμος του Επενδυτή- είναι εφόσον δεν θέσει ουδείς υποψηφιότητα πέραν του Γ.Παπανδρέου να μην στηθούν εσωκομματικές κάλπες, αλλά να γίνει η εκλογή «δια βοής». Τη λύση αυτή φέρεται να προτιμά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Το δεύτερο σενάριο της «καθαρής λύσης» θέλει τον Κώστα Σημίτη να παραιτείται και από τα δύο αξιώματα που κατέχει σήμερα δίνοντας το «τιμόνι» στον νυν υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Αυτή τη μορφή διαδοχής φαίνεται να επιθυμούν κυρίως οι περισσότεροι βουλευτές.
Πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει νέο ηγέτη και πρωθυπουργό που θα δώσει το στίγμα του, προχωρώντας ενδεχομένως και σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Μειονέκτημα, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έχει πλέον κανέναν ρόλο και κατ` επέκταση ο νέος αρχηγός επωμίζεται τα πάντα με το αντίστοιχο ρίσκο, επισημαίνει η Ελευθεροτυπία.
Επισημαίνεται ότι στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου ως προς την υποβολή υποψηφιότητας δίνουν οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου. Όπως αναφέρει το Έθνος του Σαββάτου, ο υπουργός Ανάπτυξης τάχθηκε υπέρ του Γ.Παπανδρέου στο θέμα της διαδοχής και στο ίδιο μήκος κύματος προσανατολίζεται και ο υπουργός Αμυνας.
Πηγή: skai.gr