Μέσα στο 2018 η επίσκεψη Τσίπρα σε Πούτιν με φόντο τη κρίση στο Αιγαίο

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, σε μια συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης, που έδωσε στην πρεσβευτική κατοικία αναφέρθηκε  στην επικειμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, η οποία - είπε - αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2018.

Ο Ρώσος πρεσβευτής ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του αμερικανού Πενταγώνου και τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις πωλήσεις των ρωσικών συστοιχιών S-400 στην Τουρκία , όπως και για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τα συστήματα κατά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κλυδωνισμοί στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά: «Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ».


Ο κ. Μάσλοφ, επισημαίνοντας τη συνεργασία αυτή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας , όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά και στην Συρία, είπε ότι συνιστά ένα παράδειγμα του για το πως «μια βαθιά κρίση ( μεταξύ δύο χωρών) μπορεί να μετατραπεί σε συνεργασία».

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου της Τουρκίας , η έναρξη της κατασκευής του οποίου ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα, ο κ. Μάσλοφ, επιδιώκοντας να καθησυχάσει του φόβους που προκαλεί η κατασκευή του σε ένα σεισμογενές περιβάλλον, είπε ότι «λαμβάνονται υπ όψιν όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τέτοιους σταθμού , όπως και όλοι οι σεισμογενείς παράγοντες της περιοχής». Παράλληλα, αντέταξε στους φόβου αυτούς τη μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία που έχει η Ρωσία στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ερώτημα, αν τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάσλοφ είπε χαρακτηριστικά : «Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».


Ο Ρώσος πρεσβευτής απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ερωτηθείς μάλιστα αν συμμερίζεται τους φόβους του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα για ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».

Αλλά και στο θέμα των Σκοπίων, ο κ. Μάσλοφ, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και πως, αν αυτή ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Παράλληλα επεσήμανε ότι η θέση της Ρωσίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς αρνητική» καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».

Ο Ρώσος πρεσβευτής, αναφερόμενος στην υπόθεση Σκριπάλ, είπε ότι οι κατηγορίες της Βρετανίας κατά της Ρωσίας είναι αβάσιμες, ότι η Ρωσία πρότεινε την διεξαγωγή κοινής έρευνας, αλλά η Βρετανία αρνήθηκε την πρόταση, και τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποφεύγει τον διάλογο στο θέμα αυτό. 

Μιλώντας για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που δείχνουν η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες για τη συνεργασία αυτή, ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream, και συγκεκριμένα της δεύτερης γραμμής που θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η επέκταση αυτή του αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά .

Πηγή: skai.gr -AMΠΕ