Κλείσιμο

«Μάχη» Βορίδη - Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ για Εξάρχεια, καταλήψεις και άσυλο

Η αρχή του τέλους για το άβατο των Εξαρχείων; Νέα αρχή για το άσυλο στα Πανεπιστήμια; Το τέλος της νέας τρομοκρατίας στη χώρα μας; Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας υποδέχτηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και την πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σε ένα debate για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας.

«Πόλεμος» για άσυλο, καταλήψεις και Εξάρχεια

Για τις δηλώσεις που είχε κάνει στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει σε όσους δεν συμμορφώνονται στοιχεία αναγκαστικότητας. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας», ο κ. Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε: «Ως προς το ζήτημα της αδικαιολόγητης ή υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας, έχουμε επαρκείς θεσμούς για να το ελέγξουμε. Ελέγχεται από τη δικαστική εξουσία, από τις εσωτερικές υποθέσεις και από τον συνήγορο του πολίτη».

Από τη πλευρά της η κα. Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «δεν είναι κανονικότητα», όταν έχουμε δράση της ΕΛ.ΑΣ να έχουμε και κάποιες υπερβολές». «Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ποτέ την κανονικότητα, ως κανονικότητα, ότι θα μπορώ να έχω μια άνομη αστυνομία, κάποιοι άλλοι το δέχονται». Σημείωσε ότι ο κύριος ρόλος της αστυνομίας είναι να είναι δίπλα στον πολίτη. 

Στην ερώτηση εάν επί των ημερών που ήταν υπουργός, και η σύγκλητος αποφάσιζε να κλείσει το ίδρυμα και κάποιοι πάνε και σπάνε το λουκέτο, ποια εντολή θα έδινε στην αστυνομία, η κα. Γεροβασίλη είπε: «Σίγουρα δεν θα έκανα αυτό που συνέβη τώρα». 

Ο κ. Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η εκτίμηση της ΝΔ προεκλογικά, ήταν πως υπάρχει εκτεταμένη ανομία σε συγκεκριμένες περιοχές και στα πανεπιστήμια. «Βάλαμε ως στοίχημα της κυβέρνησής μας ότι δεν θα ανεχτούμε αυτή την ανομία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε πολιτικές ανοχής απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. 

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι υπάρχει πρόβλημα ανομίας αλλά «δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι το έγκλημα και η παραβατικότητα θα λειθεί επειδή θα κάνεις πέντε επιχειρήσεις με τις τηλεοράσεις μαζί το έλυσες. Είναι διαρκές το ζήτημα και πρέπει να είσαι σε διαρκή επαγρύπνηση και ένα σοβαρό υπουργείο μια σοβαρή αστυνομία κάνει ακριβώς αυτό». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει εκατοντάδες επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και όχι μόνο. 

Σχετικά με ένα ρεπορτάζ ότι η αστυνομία γνώριζε το 2017, πως σε μια συγκεκριμένη κατάληψη, έχει έδρα μια τρομοκρατική οργάνωση (που πρόσφατα συνελήφθη) και δόθηκε εντολή να γίνει επέμβαση, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Το 2017 δεν ήμουν στο υπουργείο και δεν ξέρω για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Κάνω άλλη ανάγνωση που λέει ότι το 2017 υπήρξε παρακολούθηση και προσπάθεια να γίνει επιχείρηση για λόγους που μπορεί να ακυρώθηκε και δεν μπορώ να το ξέρω». Χαρακτήρισε παραμύθια το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με μπαχαλάκιδες και «δεν έχουν αποδειχτεί ποτέ». «Εμείς πολεμάμε το έγκλημα και τη παραβατικότητα. Θέλουμε ασφάλεια στον πολίτη και προστασία των δικαιωμάτων ταυτοχρόνως και της δημοκρατίας. Το πιο εύκολο είναι να πεις ‘αυτό με ενοχλεί, το σκοτώνω’».  

Γνώριζαν για κατάληψη – ορμητήριο των αντιεξουσιαστών;

Η Όλγα Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στις πρόσφατες καταλήψεις στην ΑΣΟΕΕ δεν βρέθηκε καλάσνικοφ. Χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» το γεγονός ότι πρώτα πήγαν οι κάμερες και μετά η αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ, λέγοντας πως γνώριζαν τα κανάλια από τη προηγούμενη μέρα πως θα γίνει επιχείρηση. «Θέλεις να κάνεις επίδειξη δύναμης και όχι να κυνηγήσεις το πρόβλημα», υπογράμμισε. 

Ο Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε: «Όταν εμείς θέτουμε το ζήτημα της ανομίας, και λέμε ότι υπάρχουν έκνομες ενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η ΕΛ.ΑΣ έκανε καλά που μπήκε για να αδειάσει τη γιάφκα στην ΑΣΟΕΕ ή παραβίασε το άσυλο; Η θέση μας είναι ότι δεν υπάρχει άσυλο, έχει καταργηθεί και όταν υπάρχουν έκνομες ενέργειες θα επεμβαίνει η αστυνομία οπουδήποτε. Άρα και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «για να αντιμετωπίσεις τις ρίζες της τρομοκρατίας δεν γίνεται να μη βλέπεις τις ρίζες του εξτρεμισμού και αυτό το λέει ο ΟΗΕ». Υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνο τη τρομοκρατία αν δεν δεις το περιβάλλον μέσα από το οποίο αναπτύσσεται». 

Η κ. Γεροβασίλη απέκρουσε τα «βέλη» Βορίδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχτηκε την παραβατικότητα, λέγοντας «δεν ανεχτήκαμε τίποτα, είναι δικό σας ιδεολόγημα».

Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι οι φοιτητές έκαναν έκνομες ενέργειες στην ΑΣΟΕΕ παραβιάζοντας το λουκέτο, βρίσκοντας αντίθετη την Όλγα Γεροβασίλη. Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια τη πράξη των συγκεκριμένων φοιτητών. «Είναι έγκλημα που 200 φοιτητές είπαν το πανεπιστήμιο είναι δικό μας;», αναρωτήθηκε η κα. Γεροβασίλη. «Η αστυνομία έπραξε σωστά που μπήκε στο υπόγειο της ΑΣΟΕΕ. Δεν έκανε καλά όμως στην αντιμετώπιση των φοιτητών στην οδό Πατησίων που πήγαν εκεί για να κάνουν συνέλευση. Δεν πήγαν εκεί να πετάξουν μολότοφ», είπε η κα. Γεροβασίλη. 

Άσυλο υπό ποιους όρους

Σύμφωνα με έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, δύο στους τρεις πολίτες είναι υπέρ του νόμου για το άσυλο.

«Κατηγορήθηκε το άσυλο ότι δημιουργεί την ανομία στα πανεπιστήμια. Αυτό είναι μια γενίκευση που δεν πατάει πουθενά. Εκτός από το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ και ενδεχομένως κάποια θέματα σε κάποιες άλλες σχολές της Αθήνας. Πουθενά αλλού δεν είχαμε τέτοια προβλήματα», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σημείωσε ότι «η στόχευση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου που έπρεπε να απαξιωθεί και να δυσφημηθεί έγινε για τον λόγο της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ και έπρεπε να απαξιώσει με όλους τους τρόπους το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν θέλει αντιστάσεις σε αυτό, άρα δεν χρειάζεται και οι φοιτητές να αντιστέκονται σε αυτό. Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ. Αυτές είναι οι βασικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Η κα. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας πως «ήταν μια απλή δυσφήμιση χωρίς ουσία, στη προσπάθεια αυτή της γενικευμένης ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την ανομία. Ο νόμος Παρασκευόπουλου προέβλεπε και στο πλημμέλημα και στο κακούργημα, το πότε μπορεί να δράσει η αστυνομία. Δεν απαγόρευε να μπει η αστυνομία στο έγκλημα. Το «δεν έμπαινε» έχει να κάνει και με τις πρυτανικές αρχές το πως συμπεριφέρονται και πότε ενημερώνουν και αν και πως. Δεν πάει μόνη της η αστυνομία να μπει σε ένα πανεπιστήμιο».

Πρόσθεσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία δεν έμπαινε σε πανεπιστήμια όχι επειδή η κυβέρνηση δεν την άφηνε να κάνει τη δουλειά της αλλά γιατί είχε οδηγίες να δρα με βάση τον κώδικα  λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ ο οποίος κώδικας βάζει από μόνος του περιορισμούς. Αυτά που βλέπουμε αυτές τις μέρες γυρίζουν τη χώρα πίσω. Δεν πρόκειται για τάξη αλλά έξαρσή του αυταρχισμού του κράτους». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Βορίδης λέγοντας πως οι κινήσεις της κυβέρνησης «πάνε τη χώρα με μεγάλα και αποφασιστικά βήματα μπροστά». «Η ελληνική κοινωνία δεν θέλει αστυνομικό κράτος», είπε η Όλγα Γεροβασίλη. 

Για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ σε πολυκατοικίες στα Εξάρχεια στην επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου φυλάσσονταν μολότοφ και πέτρες, και αν συμφωνεί με αυτή τη κίνηση της κυβέρνησης, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι και τα προηγούμενα χρόνια και πέρυσι η αστυνομία έκανε προληπτικές κινήσεις πριν το Πολυτεχνείο. «Όχι το συγκεκριμένο στη ταράτσα, το οποίο έχει τα ρίσκα του και είναι υπό συζήτηση. Κανένας δεν είπε στην ΕΛ.ΑΣ και πέρυσι και πρόπερσι να μη κάνει κινήσεις αποτροπής ενεργειών ή για να μειώσει το μέγεθος του προβλήματος. Θυμάστε να καίγεται η Αθήνα πέρυσι και πρόπερσι; Ένας μικρός κλεφτοπόλεμος μόνο», είπε.

«Δεν είναι να μη συμβαίνει κλεφτοπόλεμος επί των ημερών της ΝΔ στα Εξάρχεια», πρόσθεσε η κα. Γεροβασίλη.  Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να φοβίσει τη κοινωνία λέγοντας προεκλογικά ότι «όποιος πλησιάζει τα Εξάρχεια κινδυνεύει η ζωή του». 

Ο κ. Βορίδης δήλωσε «ευτυχής που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι λόγοι της ήττας τους ήταν επικοινωνιακοί και όχι πραγματικοί. Είμαι ευτυχής που θεωρεί ότι τα έκανε πάρα πολύ καλά στο επίπεδο της ανομίας και της διαχείρισης του εγκλήματος. Στη πραγματικότητα ισχύει αυτό που έχω πει εδώ και καιρό, ότι συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιεγκληματικές φιλοσοφίες. Δεν ξέρω καμία χώρα που να υπάρχουν ορμητήρια αναρχικών με εξοπλισμό (στα πανεπιστήμια) και να λέμε μετά ταύτα ότι το πρόβλημα είναι αν θα μπει η αστυνομία». 

Πρόσθεσε ότι υπήρξε και εκείνος φοιτητής και δεν του είναι ευχάριστη η εικόνα της αστυνομίας μέσα σε ένα πανεπιστήμιο. «Αλλά όταν έχω να διαλέξω ανάμεσα σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο καταλήγει να είναι ορμητήριο του κάθε περιθωριακού, εξτρεμιστή, αναρχικού, ο οποίος θέλει να το χρησιμοποιεί ως άντρο για την εγκληματική του δράση, θα σας πω, μάλιστα, η αστυνομία θα μπει στο πανεπιστήμιο για να αποκαταστήσει τη τάξη».

Ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι σε χώρους όπως στα Εξάρχεια που κυριαρχεί η ανομία ,η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ πρέπει να είναι ενισχυμένη, φέρνοντας ως παράδειγμα περιοχές της Νέας Υόρκης όπως το Μπρονξ που «εφαρμόστηκε ένα δόγμα σκληρής αστυνομικής επιτήρησης για ένα συγκεκριμένο διάστημα και οι περιοχές καθάρισαν», μετά από μάχες των αστυνομικών με το έγκλημα». 

Σημείωσε ότι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με το πλάνο της νέας κυβέρνησης (βάσει της δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ), προσθέτοντας πως «η εντολή που έχουμε είναι ότι η ανομία τελειώνει εδώ». 

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι φέτος έγιναν περισσότερα επεισόδια από πέρυσι, με τον κ. Βορίδη να απαντά με χιουμοριστικό ύφος: «άρα υπάρχει μια συνομωσία σιωπής. Έγιναν επεισόδια περισσότερα αλλά δεν τα έδειξαν τα ΜΜΕ γιατί στηρίζουν τη κυβέρνηση».  Η πρώην υπουργός είπε ότι τα πρόσφατα περιστατικά όπως η εισβολή αστυνομικών σε κινηματογράφο (για τη ταινία Τζόκερ), δημιούργησαν αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία τονίζοντας πως «η πορεία του Πολυτεχνείου είχε έντονο αντικυβερνητικό σήμα λόγω της προσπάθειας να επιβληθεί αυταρχικό κράτος. Αν είναι ΝΔ συνεχίσει στην ίδια ρώτα θα το δούμε και στη συνέχεια. Ο προβληματισμός των Ελλήνων είναι μεγάλος». Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «οι Έλληνες δεν εκφράζονται από εσάς, μόνο ένα κομμάτι». 

Η Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι «για έκνομες δράσεις εντός του πανεπιστημίου, ναι, πρέπει να παρέμβει η αστυνομία. Είναι Άλλο όμως αυτό και άλλο να το κάνουμε συλλήβδην και να λέμε ότι τα πανεπιστήμια, είναι κέντρα ανομίας και άρα η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να είναι εκεί και να δικαιολογούμε χρήση βίας από πλευράς αστυνομικών». 

Πρόσθεσε ότι «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα θα μπορούσε να αποτρέπει από μόνο του τις παραβατικές συμπεριφορές. Να είναι άμυνα. Το ότι δεν έχουμε σήμερα φοιτητικό κίνημα είναι ένα έλλειμμα». «Θέλουμε αστυνομία με κανόνες» είπε, σημειώνοντας ότι αστυνομικοί με μόλις 1,5 μήνα εκπαίδευση «τους πετάνε βορρά στον δρόμο» και πως η ΕΛ.ΑΣ δεν είναι χαρούμενη. «Με τα γεγονότα που βλέπουμε σήμερα, δεν είναι ευχαριστημένος ο Έλληνας αστυνομικός». 

Από τη πλευρά του ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν αποδέχεται «οποιαδήποτε προσέγγιση που βάζει περιορισμούς ή όρους στην επέμβαση της αστυνομίας όπου τελούνται αδικήματα, ότι πρέπει δηλαδή να υπάρχουν προϋποθέσεις διαδικασίες κτλ. Και αυτό είναι που καταργήθηκε. Όταν υπάρχουν τέτοια γενικευμένα φαινόμενα, απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά η εγκληματικότητα, πρόσθετες δράσεις και μη κατασταλτικού χαρακτήρα χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δράσεις κατασταλτικού χαρακτήρα».

Τα Εξάρχεια, το άβατο και ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ

Για τη προθεσμία που έδωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης των 15 ημερών για τη λήξη των καταλήψεων, και την αναγγελία ότι με τη λήξη της προθεσμίας θα γίνει παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ με πρώτη τη κατάληψη του Ρουβίκωνα (VOX), η κα. Γεροβασίλη έκανε λόγο για θεατρινισμό. «Ας το κάνουν. Αυτές οι προαναγγελίες και τα θεατρινίστικα όμως τί είναι;». 

Η κα Γεροβασίλη απέφυγε να απαντήσει στο αν συμφωνεί με αυτή την ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ, λέγοντας ότι επί των ημερών της έγιναν πολλές εκκενώσεις. 

Ο κ. Βορίδης είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ανομία ενώ τώρα αντιμετωπίζεται από τη νέα κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος στη κα. Γεροβασίλη, έκανε λόγο για «μια μάχη (κατά της ανομίας) που την υπονομεύεται εσείς» και «δεν είστε κοντά μας αλλά απέναντι», λέγοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛ.ΑΣ δεν έκανε καλά τη δουλειά της επειδή δεν της δόθηκαν εντολές να δράσει, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πρώην υπουργού, η οποία τον αποκάλεσε «μεγάλο προβοκάτορα», απαντώντας ότι «η αστυνομία έκανε πολύ καλά τη δουλειά της με εξαιρετικά αποτελέσματα». 
 

Πηγή: skai.gr