Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Να περιορίσουμε την τοξικότητα πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας

Με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας. Η ίδια η δημοκρατία στο τέλος θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς την υπονομεύουν».

Σε αυτό το νομοσχέδιο δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση κάθε πολιτικής δύναμης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που ψηφίζεται σήμερα.

Ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναξιολογήσει τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο και να πει ένα «ναι» που θα εκπέμψει μήνυμα ότι δεν αποτελούν όλα πεδίο σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Υπερβείτε το κλίμα της τοξικότητας που δυστυχώς πια έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο. 

Ας αποκαταστήσουμε το πολιτικό περιβάλλον, έχουμε ανάγκη τη σταθερότητα, δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα και υποκρισία».

Με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη: «Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας. Η ίδια η δημοκρατία στο τέλος θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς την υπονομεύουν».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυβέρνηση είναι προοδευτική και διαβεβαίωσε ότι θα μείνει στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών. 

Μιλώντας για το νομοσχέδιο είπε ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αξίζει να συζητηθεί ανοικτά σε όλη την κοινωνία, καθώς η πρόκληση συνδέεται και με εθνικά στοιχήματα, με δικαιώματα και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού, είπε ο πρωθυπουργός.

Και ασφαλώς, πρόσθεσε, συνδέεται με την δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαρίων να τεκνοποιήσουν. 

Με το νομοσχέδιο αυξάνεται στα 54 έτη από τα 50 που είναι σήμερα το ηλικιακό όριο για την υποβολή μιας γυναίκας σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού και για κοινωνικούς λόγους, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να κάνει ελεύθερη χρήση του γενετικού του υλικού χωρίς τη συναίνεση και την ενημέρωση του ή της συντρόφου του.

«Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας των γυναικών για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί το όριο των 54 ετών, αντιλαμβάνομαι ότι ισχύει στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και με αυτή την πρόβλεψη διευρύνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι θα μπορεί να αποφασίσει να αποκτήσει ένα παιδί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως με το σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ενώ κλείνει και η πόρτα του εξωτερικού όπου κατευθύνονταν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι.

«Ανοίγει, όμως, δυνητικά και αντίθετη όδευση, καθώς οι Έλληνες γιατροί έχουν μια ζηλευτή παράδοση στα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» και προσέθεσε και επισήμανε:

«Με λίγα λόγια ένα πλαίσιο το οποίο είχε γίνει για πρώτη φορά κτήμα της ελληνικής έννομης τάξης το 2002, εκσυγχρονίστηκε ελαφρώς το 2005, τώρα εκσυγχρονίζεται πλήρως, ακολουθώντας τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της γονιμότητας».

Πηγή: skai.gr