Κείμενο πλαίσιο των «25» για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Σχέσεις καλής γειτονίας, επίλυση διαφορών στη Χάγη, Κυπριακό, άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης, προστασία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και πλήρη έλεγχο του Στρατού, οι θέσεις των «25» που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Παράλληλα, η αυστριακή προεδρία θα κάνει αναφορά και στο πρόσφατο δυστύχημα στο Αιγαίο, κατόπιν ελληνικού αιτήματος. Ειδικότερα, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ούρσουλα Πλάσνικ θα σημειώσει ότι τέτοια περιστατικά έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Ακόμα, το κείμενο προκρίνει την διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των συνοριακών διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης -αν κριθεί αναγκαίο- και της προσφυγής στη Χάγη.
Τέλος, οι «25» συμφώνησαν σε αυστηρότατες επιπλήξεις για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η ελληνική πλευρά ενέκρινε το κείμενο, ορισμένες επιφυλάξεις διατηρεί ωστόσο η κυπριακή ως προς τις διατυπώσεις στο θέμα της τελωνειακής Ένωσης.
«Η υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξή της στην Ε.Ε δεν είναι άνευ όρων», επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο «Ανατολή». Τόνισε, επίσης, ότι «`ίσως να είναι ωφέλιμη η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Στην ανάγκη συνεννόησης για τη χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής επέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να προωθήσουμε και να ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα μας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου έξω από προδιαγραφές και πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε «νόμιμο δικαίωμα» της Ελλάδας να κάνει χρήση των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα.
Πηγή: skai.gr