"Ιδιαίτερης σημασίας το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου"

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και με βάση τα πεπραγμένα, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου απο την Κύπρο, σημειώνοντας ότι παραμένει υπέρ της προοπτικής της πλήρους ένταξης, εφόσον "η Τουρκία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της".

Ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αποδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος, περνάει από την αποδοχή του κοινοτικού κεκτημένου και της ελεύθερης χωρίς κατοχικά στρατεύματα Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι "εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις".

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε πως στόχος της Λευκωσίας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της και, πρωτίστως, η θετική συμβολή της στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας περιέγραψε το πλαίσιο λύσης της διζωνικής δημοκρατίας με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, πολιτική ισότητα και τερματισμό της κατοχής και τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα από όσα είναι υποχρεωμένη να κάνει στο δρόμο για την Ευρώπη.

Νωρίτερα, Παπανδρέου και Χριστόφιας αποφάσισαν να επιταχύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία καθώς, όπως είπαν, η σύνοδος Κορυφής του Δεκέμβρη είναι ορόσημο για την προώθηση του Κυπριακού.
Πηγή: skai.gr