Η ΝΔ ξεμπλοκάρει ψήφο για την αποπομπή του Όρμπαν από το ΕΛΚ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο τουλάχιστον προσωρινής αποπομπής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται η παράταξη Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, μετά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την επίμαχη πρόταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε το απόγευμα, στο Φόρουμ των Δελφών, πως την Δευτέρα θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ ζητώντας την αναστολή συμμετοχής του Fidesz, συμπληρώνοντας τον προαπαιτούμενο αριθμό κομμάτων.

Κεντροδεξιά κόμματα από την Σουηδία, το Βέλγιο, την Φινλανδία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία έχουν ζητήσει την αναστολή συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ.

Το καταστατικό του ΕΛΚ προβλέπει πως η αποπομπή μπορεί να συζητηθεί μόνον εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από τουλάχιστον επτά κόμματα που προέρχονται από πέντε διαφορετικές χώρες.

Τα μέλη του ΕΛΚ, που είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός στην Ευρωβουλή, αναμένεται να ψηφίσουν στις 20 Μαρτίου εάν θέλουν μόνιμη αποπομπή του Fidesz, προσωρινή έξοδο, ή διατήρηση του status quo, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Ο κ. Όρμπαν είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το τελευταίο διάστημα το κόμμα του έχει αναρτήσει αφίσες που καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει κρυφά να φέρει μετανάστες στην Γηραιά Ήπειρο.

Οι Βρυξέλλες έχουν κατηγορήσει τον κ. Όρμπαν για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, προσθέτοντας πως ο ουγγρικός λαός αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς