Φώφη Γεννηματά: Η πολιτικός, η μητέρα, η γυναίκα –Η σκληρή μάχη με τον καρκίνο και το μεγαλείο ψυχής

Απέραντη οδύνη επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπι, στο δεύτερο σπίτι της Φώφης Γεννηματά. Οι συνάδελφοί της είναι συντετριμμένοι, ενώ επικρατεί πανελλήνια συγκίνηση για την απώλειά της.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν άφησε ποτέ να την νικήσει η ασθένειά της μέχρι και την τελευταία στιγμή. 

Η κηδεία της θα τελεστεί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. Στις 10:00 το πρωί στην Μητρόπολη θα τεθεί η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα και στη συνέχεια, την ίδια μέρα θα γίνει η κηδεία. Η εξόδιος ακολουθία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα λάβει χώρα στις 14:00.

Η σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά από μικρή είδε το «πρόσωπο» του καρκίνου, καθώς έχασε από την ίδια ασθένεια και τους δύο γονείς της με μόλις λίγους μήνες διαφορά. Πρώτη έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Κάκια και επτά μήνες μετά, τον Απρίλιο του 1994,  έφυγε νικημένος από την ασθένεια ο πατέρας της Γιώργος.

Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η επιρροή του πατέρα της ήταν τόσο καθοριστική που η πολιτική ήταν μονόδρομος, καθώς ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και κορυφαίος υπουργός του ΠΑΣΟΚ.  

Η ίδια σε συνέντευξή της είχε πει: «Κάθησα και σκέφτηκα. Δεν πρέπει όλα αυτά που μάθαμε δίπλα του να τα συνεχίσουμε; Μήπως τελικά έτσι χάνονται οι άνθρωποι; 

Μόλις 22 ετών, η Φώφη Γεννηματά, παντρεύτηκε και μετά από λίγο καιρό απέκτησε το πρώτο της παιδί, την Αιμιλία, ενώ απέκτησε άλλα 2 παιδιά, την Κατερίνα και τον Γιώργο, από τον γάμο της με τον Ανδρέα Τσούνη με τον οποίο ήταν παντρεμένη τα τελευταία 18 χρόνια. 

Μιλώντας για την ασθένεια και τον αγώνα της είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι ο καρκίνος είναι ανίκητος. Εγώ θα παλέψω». 

Μάλιστα, όπως είχε περιγράψει «περνάς από την οργή, από το πένθος, από την αίσθηση της αδικίας, αναγκάζεσαι να κρατήσεις τις καλές στιγμές και αυτό το πράγμα στο τέλος σου δίνει μια δύναμη». 

Το 2008, στα 43 της χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με την ίδια ασθένεια, που της στέρησε τους γονείς της.

«Αρχίζαμε να ζούμε φυσιολογικά, αλλά επανήλθε. Και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό», είχε αναφέρει. «Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η μικρή μου που ήταν τότε 2 ετών δεν θα έπαιρνε αυτή την αγκαλιά. Αυτό με πείσμωσε παρά πολύ και είπα όχι. Εγώ θα είμαι εκεί.» 

Μιλώντας για τον καρκίνο του μαστού είχε πει ότι «έχει περίπου μετατραπεί σε μια χρόνια νόσο και είναι κρίμα μια γυναίκα να μην τα καταφέρει, γιατί θα καταρρεύσει ψυχολογικά. Πρέπει να σπάσουμε το ταμπού και το στίγμα και πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε. Παλεύεται τελικά.» 

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε επί χρόνια, η Φώφη Γεννηματά δεν εγκατέλειψε ποτέ την πολιτική, ενώ σκόπευε να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ μέχρι που χρειάστηκε να νοσηλευθεί επειγόντως. Η τελευταία της ομιλία στη Βουλή ήταν πριν 18 ημέρες.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά από την σκληρή και γενναία μάχη που έδωσε κατέληξε στα 56 της χρόνια. Τραγική ειρωνεία, πως η 25η Οκτωβρίου, η μέρα που έμελλε να φύγει η Φώφη Γεννηματά, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.
 

Πηγή: skai.gr