Εθνικό πένθος λίγο πριν τις κάλπες

Ήταν αρκετές οι φορές στο παρελθόν που λίγο πριν τις εκλογές ένα πολύνεκρο συμβάν άλλαξε τα πάντα.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πώς αντιδρούν οι πολίτες μετά από μια μεγάλη καταστροφή;

Ήταν αρκετές οι φορές στο παρελθόν που λίγο πριν τις εκλογές ένα πολύνεκρο συμβάν άλλαξε τα πάντα.

Ένα εθνικό πένθος, μια τραγωδία με πολλά θύματα επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία των ψηφοφόρων και σίγουρα γέρνει σημαντικά τη ζυγαριά την ώρα της κάλπης.

Το συναίσθημα, ο πόνος και η θλίψη κυριαρχούν με την πλειοψηφία να μην νιώθει την ανάγκη να στηρίξει καμία παράταξη.

Η πόλωση είναι αυτή που επιδρά τελικά επάνω στο εκλογικό σώμα.

Η κοινωνία μετρά πρωτίστως τις ευθύνες της εκάστοτε κυβέρνησης, χωρίς να αφήνει εκτός «κάδρου» όσους βρέθηκαν στην εξουσία λίγο διάστημα πριν.

Η διαχείριση του κάθε γεγονότος παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Οι αμήχανες και φοβικές ενέργειες, η μη απόδοση ευθυνών και η ολιγωρία στην αναζήτηση των αιτιών μιας τραγωδίας δεν περνούν απαρατήρητα από το εκλογικό σώμα.

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα εκτός του ότι χρονικά σχεδόν αγγίζει το χρόνο που θα ζητηθεί λαϊκή ετυμηγορία.

Δεν πρόκειται για μια φυσική καταστροφή όπως στις περιπτώσεις του σεισμού της Αθήνας το 1999 και των πυρκαγιών στην Ηλεία και στο Μάτι το 2007 και το 2018 αντίστοιχα.

Ένα δρομολόγιο ρουτίνας αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό για δεκάδες ανθρώπους.

Με την κοινωνία να μοιάζει πως «έχασε το τρένο».

Τον Σεπτέμβριο του 1999, έξι μήνες πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Απριλίου του 2000 η χώρα θρήνησε 143 θύματα από το σεισμό στην Αθήνα.

Μετά την πτώση της Ρικομέξ άνοιξε μια μεγάλη κουβέντα για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν άντεξαν και τον τρόπο που κατασκευάστηκαν.

Σε μια εποχή που ο δικομματισμός ήταν ακόμα πολύ ισχυρός  το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την εξουσία υπό την ηγεσία του Κώστα Σημίτη.

Αύξησε τις δυνάμεις του κατά σχεδόν δυο μονάδες, νιώθοντας όμως την ανάσα της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή που κέρδισε 4,5% φτάνοντας το 42,74%.

Προικονομώντας ή προετοιμάζοντας ουσιαστικά τη νίκη του 2004.

Στις 17 Αυγούστου του 2007 ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές και επτά ημέρες μετά ξεκίνησαν οι εκτεταμένες πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία με αποτέλεσμα 67 άνθρωποι συνολικά να χάσουν τη ζωή τους.

Οι φωτιές προκάλεσαν τριγμούς στην τότε κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπροστά στην «ασύμμετρη απειλή».

Σε εκλογικό επίπεδο το σκηνικό του 2000 επαναλήφθηκε.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως το ΠΑΣΟΚ επτά χρόνια πριν, βγήκε λαβωμένη χάνοντας τρεισήμισι μονάδες, ενώ απώλειες κατέγραψε και η αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Κώστας Καραμανλής επανεξελέγη πρωθυπουργός με τους πολίτες, όμως να δείχνουν πως η εμπιστοσύνη τους στα δυο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία από την μεταπολίτευση και μετά έχει αρχίσει να κλωνίζεται.

Η «γαλάζια παράταξη» βρισκόταν σε μια καθοδική πορεία την οποία πρόλαβε ο Κώστας Καραμανλής με το σύντομο διάστημα της προεκλογικής περιόδου.

Η πορεία των πραγμάτων είναι γνωστή με τον ΠΑΣΟΚ να κερδίζει την εξουσία, δυο χρόνια μετά, το 2019.

Διαφορετικά λειτούργησε η φονική φωτιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε περισσότερο από ένα χρόνο πριν τις κάλπες, δημοσκοπικά, όμως ακολουθούσε σχεδόν δυο χρόνια τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι γεγονός πως ο τρόπος που οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι και όλα όσα επακολούθησαν σημάδεψαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτόν- τρεις ψυχές δεν κατάφεραν να σωθούν όσο και αν πάλεψαν με τις ακραίες καιρικές συνθήκες να συναντούν τη διαχειριστική ανεπάρκεια.

Από το καλοκαίρι του 2018 τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Κάτι ανάλογο ισχύει, πλέον και με το θέμα των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα που μπήκε με τον πιο βίαιο και μακάβριο τρόπο στην καθημερινή ατζέντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια με οχτώ μονάδες διαφορά δίνοντας τη σκυτάλη στη Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμα καμία απόφαση σε σχέση με το χρόνο των εκλογών, καθώς το Μαξίμου έχει δώσει όλο το βάρος του, πέρα από τη διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών, στη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και στην αποκατάσταση των τραυματιών.

Εκτιμήσεις μόνο υπάρχουν πως την 9η Απριλίου θα είναι πολύ νωπή ακόμα η τραγωδία στο Τέμπη για να στηθούν τα παραβάν στα σχολεία.

Πρέπει, άλλωστε να έχουν ολοκληρωθεί και οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών παράλληλα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε.

Ο τρόπος που χειρίζεται η πλειοψηφία την επόμενη ημέρα έχει προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης και η πολιτική μάχη θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.