Κλείσιμο

Ερντογάν: «Κλείδωσε» και το ραντεβού με τον Μπάιντεν – «Στενότερο» το τραπέζι με Μητσοτάκη

Συνεχείς διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Τουρκία, Ελλάδα και Σουηδία στο παρασκήνιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

«Κλείδωσε» το ραντεβού του αμερικανού προέδρου με τον τούρκο ομόλογό του στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Ερντογάν χθες. 

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία περίμενε με αγωνία αν θα γίνει το ραντεβού αυτό και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι συμφωνήθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε προς τον Μπάιντεν: «Η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τις αλλαγές που επέφερε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ελεύθερα εξυμνώντας την τρομοκρατία, γεγονός που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν . Δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Ευχαριστώ για την υποστήριξή  στο αίτημα της Τουρκίας για F-16. Η Τουρκία είναι ειλικρινής και τηρεί στάση αρχών όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, θα θέλαμε οι ηγετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηγεσία της ΕΕ να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας».

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν περιμένει από τον Μπάιντεν να καλέσει τον Μενέντεζ στον Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ερντογάν περιμένει από τον Μπάιντεν να καλέσει τον Μπομπ Μενέντεζ στον Λευκό Οίκο για να τον πείσει να δεχθεί το Κογκρέσο την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «να του ζητήσει να τελειώνει με το θέμα της έγκρισης των F-16», την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην Τουρκία για να άρει το βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ο Aλί Τσινάρ, ανταποκριτής τηλεοπτικού δικτύου HaberTurk στην Ουάσιγκτον: «Αν και η κυβέρνηση του Μπάιντεν αρνείται πως το ζήτημα της Σουηδίας δεν σχετίζεται άμεσα με τα F-16 και υποστηρίζει πως είναι ανεξάρτητα  ζητήματα, όμως, στο Κογκρέσο αυτά τα θέματα σχετίζονται. Στην γραπτή ανακοίνωση φαίνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ενόχληση του για το ζήτημα αυτό. Στη συνάντηση των δυο προέδρων θα συζητηθεί το θέμα των F-16. Διότι η Τουρκία εδώ και καιρό περιμένει να τελειώσει το θέμα των F-16. Ουσιαστικά η Τουρκία περιμένει από τον Μπάιντεν να μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο, αλλά να πιέσει το Κογκρέσο και να τελειώσει το ζήτημα.

Η συνάντηση των δυο ηγετών θα είναι κρίσιμη. Θα συζητήσουν και θα δουν, το τι είδους υπόσχεση μπορεί να δώσει ο Μπάιντεν στο ζήτημα αυτό. Διότι το πρόσωπο που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι από το δικό του κόμμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τον καλέσει στον Λευκό Οίκο και να του ζητήσει να κλείσει το ζήτημα αυτό. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει. Πάντως το θέμα των F-16 θα είναι βασικό θέμα συζήτησης των δυο ηγετών».

Αναλυτές: Η Τουρκία έχει αμφιβολίες για το θέμα των F-16

Επίσης, οι τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν ότι «όσο ο Μενέντεζ είναι εκεί, μπορεί να θέσει εμπόδια». Η Αϊλίν Ουνβέρ Νόι, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Χάλιτς αναφέρει:

«Αν η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν κι άλλοι όροι του Κογκρέσου. Στην έκθεση του Κογκρέσου υπάρχουν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Συρίας, οι κατηγορίες και οι αμφιβολίες για την δημοκρατία στην Τουρκία. Η αμφιβολία της Τουρκίας είναι σε αυτό. Δηλαδή παρά τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου οι οποίες δεν είναι ηθικές, αν οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την παραχώρηση των F-16. Διότι υπάρχουν κι άλλοι όροι, μήπως ως δικαιολογία θα θέσει κι άλλους όρους. Δηλαδή το ζήτημα είναι πόσο ο Μπάιντεν μπορεί να πείσει το Κογκρέσο. Διότι ο Μπομπ Μενέντεζ ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ είναι γνωστός με την αντιτουρκική του στάση. Στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου στηρίζει την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπριους. Μιλάμε για έναν γερουσιαστή που μετά από πολλά χρόνια, άνοιξε το δρόμο της παραχώρησης στρατιωτικού υλικού στους Ελληνοκυπρίων».

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν παίζει κρίσιμο ρόλο και για τα τουρκικά F-16

Σε ότι αφορά την συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο Μανώλης Κωστίδης μεταδίδει ότι αυξάνεται η πιθανότητα το τραπέζι της συνάντησης να είναι ‘στενότερο’ και ίσως μεταξύ των δύο ηγετών και των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Από εκεί και πέρα στο τραπέζι αναμένεται να μπουν πολλά θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: skai.gr