Επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα σε μία δύσκολη συγκυρία

Επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα θα πραγματοποιήσει στις 7 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον ομόλογό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα υπό την σκιά της επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Μόσχα, με αιχμή τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών το καλοκαίρι και την αναβολή της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.\

Η ελληνική πλευρά καταγγέλλει ρωσικές απόπειρες υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανανεώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ρωσία με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας, ειδικά μετά την αναζωπύρωση της κρίσης στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουκρανία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στο παρελθόν επιχειρήσει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ρωσία και τις Βρυξέλλες και την τελευταία διετία έχει υποστηρίξει πολλές φορές την άρση ή χαλάρωση των κυρώσεων στην Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.

Θα συζητηθεί επίσης ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επί τάπητος θα τεθεί και το Κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πηγή: skai.gr