ΕΛΙΑΜΕΠ: Ένα παρατηρητήριο για την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση

Το Παρατηρητήριο για την Κρίση είναι μια νέα πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτετικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να καταστεί κεντρικός κόμβος ενημέρωσης, έρευνας και διαλόγου για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή κρίση. 

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού το Παρατηρητήριο για την Κρίση οργανώνει την δράση του σε τρεις βασικούς άξονες:

• Την παροχή εκπαιδευτικού υλικού (και εύχρηστων διαδραστικών εφαρμογών) με στόχο την αναβάθμιση της ικανότητας του μέσου πολίτη, ο οποίος δεν διαθέτει ειδικές οικονομικές γνώσεις, να κατανοήσει βασικές πτυχές της κρίσης.

• Την παροχή σοβαρής, τεκμηριωμένης και κατά το δυνατό, ευρείας, όσον αφορά την θεμοτολογία αλλά και τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, πληροφόρησης για την κρίση, μέσα από μια σειρά ενοτήτων (βιβλιοθήκη, βάση δεδομένων, αποθετήριο δημοσίων εγγράφων).

• Την παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο, μέσω τόσο της δημιουργίας ενός βήματος για την ελεύθερη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και προτάσεων πολιτικής, όσο και με την προαγωγή, διεξαγωγή και διάθεση στην δημόσια σφαίρα, νέας, πρωτογενούς έρευνας γύρω από την κρίση.

Αποτελούμενο από μία ομάδα καταξιωμένων ακαδημαϊκών αλλά και νέων ερευνητών, το Παρατηρητήριο για την κρίση φιλοδοξεί συνεπώς να καλύψει το έλλειμμα ενημέρωσης και γνώσης που παρατηρείται στη σημερινή ελληνική κοινωνία. 

Όπως υποστηρίζει, «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη σημαντικότερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορίας, το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από τα ζητήματα της κρίσης δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της κατάστασης.

»Το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν έχει μπορέσει να επιτύχει μια ελάχιστη, έστω, συναίνεση για την καλύτερη διαπραγμάτευση και υλοποίηση ενός ευρέως μεταρρυθμιστικού προγράμματος που αναμφίβολα έχει ανάγκη η Ελλάδα, αλλά αντιθέτως, έχει οδηγηθεί σε μια πόλωση άνευ προηγουμένου. Από την άλλη πλευρά, τα ΜΜΕ σε ένα μεγάλο βαθμό τείνουν να αναπαράγουν και κατά συνέπεια να μεγεθύνουν την αντιπαράθεση αυτή».

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το έργο του Παρατηρητηρίου μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.crisisobs.gr.

Ακούστε ακόμα τον κ. Δημήτρη Κατσίκα, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, να μιλά στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή EURANET για το νέο αυτό εγχείρημα. 
Πηγή: skai.gr