Εκλογική μάχη για επτά νομαρχίες και 247 δήμους

Στους δήμους Θεσσαλονίκης και Πατρέων, καθώς και σε επτά νομαρχίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της επαναληπτικής ψηφοφορίας για τις δημοτικές (συνολικά 247 δήμοι «ψάχνουν» ακόμη το δήμαρχό τους) και νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής 22 Οκτωβρίου
Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετά την ψηφοφορία σε τμήμα της Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι «όλοι οι εκλεγμένοι θα αποτελέσουν τους φυσικούς συνεργάτες της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξης της Ελλάδας».
«Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει ως στόχο την αποκέντρωση και θα είναι κοντά στον πολίτη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δίνει το λόγο στον πολίτη, για μια κοινωνία αξιών.
Οι εκλογές διατηρούν το ενδιαφέρον τους, τόσο για τους πολίτες όσο και για τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, ενώ στις αναμετρήσεις, που θα απασχολήσουν περισσότερο την κοινή γνώμη, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Στη Θεσσαλονίκη, ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εμφανίζεται ως φαβορί, αφού στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 41,43% έναντι της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Αράπογλου, που συγκέντρωσε το 21,6%.
Στην Πάτρα, ο υποψήφιος και πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Φούρας έχει ελάχιστο πλεονέκτημα έναντι του πρώην δημάρχου και υποστηριζόμενου από τη ΝΔ Ευάγγελου Φλωράτου και αυτό γιατί ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ Γ. Δημαράς συγκέντρωσε το 18,5%. Σημειώνεται ότι ο κ. Φούρας έλαβε το 34,7% και ο κ. Φλωράτος το 34,06%.
Οι νομαρχίες
Σε επίπεδο νομαρχιών, ήδη από την πρώτη Κυριακή η ΝΔ έχει εκλέξει 28 νομάρχες, το ΠΑΣΟΚ 17, ενώ σε δύο νομαρχίες εκλέχθηκαν υποψήφιοι με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού.
Ανάμεσα στις επτά νομαρχίες όπου θα δοθεί η «μάχη» του δεύτερου γύρου, η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση αναμένεται να είναι της Μαγνησίας, όπου ο απερχόμενος νομάρχης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Ιωάννης Πρίτζος συγκέντρωσε το 39,73% των ψήφων, έναντι 34,81% που έλαβε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Παπατόλιας.
Στις υπόλοιπες έξι νομαρχίες αντιμέτωποι θα βρεθούν:
- Στην Αρκαδία, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ) με τον Δημήτριο Κωνσταντόπουλο (ΝΔ).
- Στην Καρδίτσα ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος (ΝΔ) με τον Φώτη Αλεξάκο (ΠΑΣΟΚ).
- Στην Κεφαλονιά ο Αλέξανδρος Παρίσης (ανεξάρτητος ΝΔ) με τον Διονύση Γεωργάτο (ΠΑΣΟΚ).
- Στη Λευκάδα Κωνσταντίνος Αραβανής (ΠΑΣΟΚ) με τη Χρυσούλα Καββαδά (ΝΔ).
- Στις Σέρρες ο Κωνσταντίνος Παπαναγιώτου (ΝΔ) με τον Στέφανο Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ).
- Στα Χανιά ο Γρηγόρης Αρχοντάκης (ΝΔ) με τον Γιώργο Τζανακάκη (ΠΑΣΟΚ).
Πέρα, όμως, από τους δήμους και τις νομαρχίες που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο οι αναμετρήσεις σε ορισμένες πρωτεύουσες νομών, αλλά και σε πέντε μεγάλους δήμους της πρωτεύουσας.
Όσον αφορά τις πρωτεύουσες νομών η κατάσταση έχει ως εξής:
- Στο δήμο Αρτας αντιμέτωποι θα βρεθούν οι Γ. Κοτσαρίδας (ΝΔ) με τον Π. Οικονομίδη (ΠΑΣΟΚ).
- Στη Λιβαδειά ο Χ. Παλαιολόγος (ΣΥΝ) με τον Δ. Τσίφη (ΠΑΣΟΚ).
- Στην Καβάλα ο Ε. Εριφυλλίδης (ΝΔ) με τον Κ. Σιμιτσή (ΠΑΣΟΚ).
- Στην Κόρινθο ο Θ. Θωμαϊδης (ΝΔ) με τον Α. Πνευματικό (ΠΑΣΟΚ).
- Στη Μυτιλήνη ο Α. Χατζηκομνηνός (ΝΔ) με τον Α. Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ).
- Στη Φλώρινα ο Σ. Παπαναστασίου (ΝΔ) με την Ο. Μυλωνά - Μουσίου (ΠΑΣΟΚ).
Στην Αττική, στο δήμο της Αγίας Παρασκευής αναμετρώνται ο Β. Γιαννακόπουλος (ΠΑΣΟΚ) με τον Α. Σιδέρη (ΝΔ), στο Μαρούσι, ο Γ. Πατούλης (ΝΔ) με τον Π. Αλεξανδρή (ΠΑΣΟΚ), στο Ηράκλειο ο Γ. Μαστοράκος (ΠΑΣΟΚ) με τον Σ. Γεωργόπουλο, στη Νέα Σμύρνη ο Γ. Κουτελάκης (ΣΥΝ) με τη Νόρα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ) και στις Αχαρνές ο Σ. Στριφτός (ΝΔ) με τον Π. Φωτιάδη (ανεξάρτητος).
Πηγή: skai.gr