Σύγκρουση μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν τις κάλπες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τα πολιτικά «τζαρτζαρίσματα» είναι συνηθισμένα σε προεκλογικές περιόδου. Ακόμα και η ένταση με την οποία εκδηλώνονται και εξελίσσονται.  

Του Αντώνη Αντζολέτου

Επιβεβαιώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου σε κοινωνική εκδήλωση στις αρχές Δεκέμβρη.

Πάντα μια συνάντηση δυο πρώην πρωθυπουργών είναι ενδιαφέρουσα ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο.

Με την υπενθύμιση πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κύριος αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στην εσωκομματική κούρσα πριν από περίπου ένα χρόνο τα σενάρια φούντωσαν για το τι μπορεί να ειπώθηκε.

Παραπάνω λεπτομέρειες για το κοινωνικό συμβάν δεν υπάρχουν. Και όπως αναμενόταν δεν άλλαξε κάτι.

Η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθούν τις δικές τους αυτόνομες πορείες. Παρά το συνεχές πρέσινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ.

Τρεις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη κρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση:

Πως θέλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, η αναφορά του σε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και ότι η παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου ήταν προσπάθεια εκβιασμού.

Η επισήμανσή του στην Κεντρική Επιτροπή  για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή χωρίς κανένα παζάρι για υπουργικές θέσεις, ήταν που σήμανε συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερμηνεύτηκε  ως «κλείσιμο ματιού» στη γαλάζια παράταξη για να αποφύγει τη δεύτερη «δύσκολη» κάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες εβδομάδες είτε το ήθελε είτε όχι πήρε και το ρίσκο της σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ.

Το αφήγημα περί πιθανού «εκβιασμού» στην περίπτωση που αποφασίσει να συμπορευτεί μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία ενεργοποίησε  τα αντανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη που βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει σε όλους όσοι υποστηρίζουν πως έχει γίνει «παρακολούθημα» της Κουμουνδούρου.

Τα πολιτικά «τζαρτζαρίσματα» είναι συνηθισμένα σε προεκλογικές περιόδου. Ακόμα και η ένταση με την οποία εκδηλώνονται και εξελίσσονται.  

Αυτό συμβαίνει περά από το χώρο της κεντροαριστεράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επικίνδυνη στρατηγική αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του εκλογικού αποτελέσματος με πρόσχημα τις παρακολουθήσεις και στόχο τη διαχείριση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα.

Πανικό του χρεώνει η Κουμουνδούρου.

Στο παιχνίδι της σύγκρουσης είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα κυρίαρχο ρόλο θα έχει η οικονομία.

Το Μαξίμου θα προβάλει τις παροχές στα ευάλωτα και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και τους συνταξιούχους και η Κουμουνδούρου θα επιχειρεί να τις αποδομήσει. Από την πλειοψηφία θα θυμίζουν συνεχώς την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το κοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να παροουσιάσει το πρόγραμμα του για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αλήθεια πως όταν οι εκλογές δεν έχουν προκηρυχθεί επίσημα η κόντρα είναι άτακτη και δεν κινείται πάνω σε συγκεκριμένες «ράγες».

Όχι πως τα πνεύματα θα ηρεμήσουν από τις 10 Μαρτίου και μετά, που όλοι προεξοφλούν πως θα διαλυθεί η Βουλή.

Απλώς θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες διαχείρισης του τηλεοπτικού χρόνου και των συνεντεύξεων των υποψήφιων βουλευτών και τα κόμματα θα έχουν πιο καθορισμένες ατζέντες.

Η διαδικασία της απλής αναλογικής μέσω της οποίας έχει προεξοφληθεί σχεδόν η δεύτερη κάλπη είναι πρωτόγνωρη.

Η ΝΔ τη θεωρεί το απαραίτητο «σκαλοπάτι» για την αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση επιζητώντας τη νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Αυτό που κρατούν οι δυο βασικοί μονομάχοι και όχι μόνο είναι τα δεδομένα των exit polls των προηγούμενων ετών.

Περίπου το 25% του εκλογικού σώματος αποφασίζει τι θα ψηφίσει με την προκήρυξη των εκλογών και σχεδόν το 10% λίγο πριν βρεθεί μπροστά στο παραβάν.

Επιμύθιο: Ο αγώνας για τη νίκη δίνεται μέχρι το τελευταίο λεπτό.