Εκλογές 2023: Οι στρατηγικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες

Πώς εκτιμούν την κατάσταση στα άλλα κόμματα, πού προσβλέπουν και τι θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη μεταγραφή των δυο ανεξάρτητων πρώην βουλευτριών του ΜέΡΑ25, της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Φωτεινής Μπακαδήμα, το «φλερτ» μεταξύ των δυο κομμάτων σταμάτησε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε απευθύνει κάλεσμα για προγραμματική σύγκλιση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ανταποκριθεί, αλλά αυτό δεν είχε ενοχλήσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Οι κάλπες, άλλωστε έδειχαν να απέχουν χρονικά. Υπήρχαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρόκριναν αυτή την μετεκλογική συμπόρευση. Η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του ΜέΡΑ25 έδωσε μια εικόνα «σπαραγμού» του κόμματος. Πλέον όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα διασταυρωθούν οι δρόμοι των δυο κομμάτων. Αυτό έδειξε και η ανακοίνωση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη που βρίσκεται πλέον σε πορεία συμπόρευσης με τη Λαϊκή Ενότητα που έχει ανασυνταχθεί.

Εκτός και αν στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν πως το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δύσκολα θα μπορέσει να περάσει το κατώφλι του 3%. Οπότε η διείσδυση προς τα Αριστερά ήταν η στρατηγική που επιλέχθηκε μετά από ανάλυση των δεδομένων και των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν ότι στη Μαυρομματαίων παλεύουν για την «επιβίωσή» τους. Αυτό δεν σημαίνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει στην άκρη το κέντρο. Κάθε άλλο. Για να επιτευχθεί η προοδευτική διακυβέρνηση οι ομαλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος. Για αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από την κομματική συγκέντρωση στην Πάτρα που ανέβασε τους τόνους, από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέντευξη στον ALPHA έκανε σαφές πως η κόντρα αυτή επιθυμεί να λήξει.

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει επίσης να πιέζει το ΠΑΣΟΚ. Όσο και αν οι κοινοβουλευτικοί δρόμοι των πρώην εταίρων την περίοδο 2012-2015 συναντώνται κατά καιρούς, όπως στην τροπολογία για το «μπλόκο» στη Χρυσή Αυγή, η υπόθεση των παρακολουθήσεων «πάγωσε» τα πάντα. Η γαλάζια παράταξη επιθυμεί να έχει ένα καλό αποτέλεσμα στην κάλπη της απλής αναλογικής που θα την οδηγήσει στην αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο. Αυτό έδειξε και η τελευταία δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα». Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού ποσοστού περνάει απαραίτητα μέσα από το κέντρο. Και αφού με τη Χαριλάου Τρικούπη η συνεργασία φαντάζει δύσκολη η «άλωση» του χώρου ίσως δώσει αρκετά οφέλη. Ο Σπύρος Καρανικόλας, ο Απόστολος Σπυρόπουλος και Ελευθερία Φτακλάκη σηματοδότησαν την εβδομάδα που πέρασε το «πέρασμα» στα «λημέρια» του ΠΑΣΟΚ. Η τακτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο η Πειραιώς τη δύναμή της και χτυπώντας ένα προειδοποιητικό καμπανάκι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ποιο μπορεί να είναι το μεγάλο μυστικό των δυο μεγάλων κομμάτων; Να κρατούν κάποια «κρυφά χαρτιά» για τις δεύτερες εκλογές. Κάποιες μεταγραφές της τελευταίας στιγμής που θα τους δώσουν την ώθηση που χρειάζονται. Και δεν αποκλείεται αυτές να προέρχονται από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο που πάντα γέρνει τη ζυγαριά σε κρίσιμες αναμετρήσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακόμα χρόνο για να αποφασίσει πότε θα προκηρύξει τις εκλογές. Αν δεν είναι η 9η Απριλίου θα προτιμηθεί κάποια Κυριακή μέσα στον Μάιο προκειμένου η διείσδυση στο κέντρο να έχει επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και το οικονομικό κλίμα να είναι το καλύτερο δυνατό.
 

Πηγή: skai.gr