Δηλώσεις Κ. Καραμανλή για τη Σύνοδο Κορυφής

Η πρόοδος των τρεχουσών νατοϊκών επιχειρήσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν τη μελλοντική εξέλιξη της Συμμαχίας, κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική επιχείρηση αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης της επιχείρησης, με σκοπό τη σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν και με απώτερο στόχο να αναλάβουν οι αφγανικές αρχές πλήρως τον έλεγχο και την αρμοδιότητα επί των εσωτερικών υποθέσεων της χώρας.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διαθέτει σημαντική παρουσία στο Αφγανιστάν, με δυνάμεις που δρουν εντός της πρωτεύουσας και οι οποίες είχαν αναλάβει για ένα διάστημα και τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποστείλει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις λέγοντας «έχοντας εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας στο στρατιωτικό τομέα, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει ενεργά και στην προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης».
Ο κ. Καραμανλής σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο σημείωσε ότι για την Ελλάδα η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή αυτή, όπου οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν άμεσα, έχει ιδιαίτερη σημασία και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι η παρουσία της KFOR θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη ως εγγύηση ασφάλειας για το προβλεπτό μέλλον αν και βεβαίως το μέλλον της δύναμης και η αποστολή της θα συναρτηθούν με την έκβαση των διαπραγματεύσεων του τελικού καθεστώτος». Τόνισε ακόμη ότι θέση μας, είναι ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή».
Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στα Σκόπια ότι «η διαδικασία παραμένει καθοδηγούμενη από τις επιδόσεις και συνεπώς σε δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποσύνδεση των τριών υποψηφιοτήτων».
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε η βασική αρχή των ανοιχτών θυρών και η ισχύς της διαδικασίας, «καθοδηγούμενη από τις επιδόσεις και προσδιορίστηκε ως χρονικός ορίζοντας για την πιθανή αποστολή προσκλήσεων η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του 2008 υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα της εκπλήρωσης των αναγκαίων πολιτικών και στρατιωτικών κριτηρίων των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων, της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου και της εκπλήρωσης του κριτηρίου καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα «Σύμπραξη για την ειρήνη», της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρωτοβουλία υπήρξε ουσιαστική και καθοριστική. Η απόφαση αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, συνάδει με και δικαιώνει πάγιες ελληνικές θέσεις, ενώ συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής. Η χώρα μας, είπε ο κ. Καραμανλής, τάχθηκε υπέρ του συγχρονισμού των υποψηφιοτήτων και της όσο το δυνατό ταχύτερης εισδοχής των τριών χωρών, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης των περιφερειακών ισορροπιών.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη ότι η αιρεσιμότητα έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξυπηρετείται καλύτερα εκ των έσω, δηλαδή μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Συζητήθηκαν ακόμα η αναθεώρηση των εταιρικών σχέσεων και ο αμυντικός μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμανλής, υποστηρίζει τη διατήρηση και την ενίσχυση και των πολιτικώς και γεωγραφικώς οριοθετημένων εταιρικών σχημάτων και την ενδυνάμωση πρακτικής συνεργασίας με τις χώρες επαφής μέσω της, κατά περίπτωση, παροχής σε αυτές εταιρικών μηχανισμών, ύστερα από απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τον αμυντικό μετασχηματισμό της Συμμαχίας, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της περιεκτικής πολιτικής οδηγίας και η ανακήρυξη της πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Στόχος της οδηγίας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η παροχή σαφών κατευθύνσεων και ο προσδιορισμός των ορίων μέσα στα οποία θα πραγματοποιηθεί ο μετασχηματισμός της Συμμαχίας και των μέσων και των δυνατοτήτων της στα προσεχή 10-15 χρόνια.
Σχετικά με τη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για το στρατιωτικό μετασχηματισμό του, σημειώνοντας ότι η προσφορά της χώρας μας σε αυτή είναι σημαντική και έχει αναγνωριστεί από τη Συμμαχία.
Συζητήθηκαν ακόμη πρωτοβουλίες για την κάλυψη των κενών και των ελλείψεων της Συμμαχίας στον τομέα των ειδικών δυνάμεων, της αντιπυραυλικής άμυνας και των στρατηγικών αερομεταφορών.
Ακόμη εξετάστηκε η συμβολή του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το συμμαχικό πρόγραμμα επιτήρησης εδάφους, ενώ επιβεβαιώθηκε και η σημαντική πρόοδος που έχει επιτελέσει η Συμμαχία στον τομέα των αμυντικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών απειλών.
Συναντήσεις Κ. Καραμανλή
Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ το απόγευμα της Τετάρτης, στη Ρίγα της Λετονίας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η συζήτηση διήρκεσε 40 λεπτά της ώρας και εκτός από τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα συζητήθηκε και το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ελλάδα και Γαλλία, σχετικά με την Τουρκία, συμφωνούν πως ανάλογα με την πρόοδο της Τουρκίας θα πρέπει να στέλνεται και το ανάλογο μήνυμα.
Ο κ. Καραμανλής είχε επίσης, δεκάλεπτη συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ για το θέμα της Τουρκίας.
Πριν από την έναρξη του γεύματος ο κ. Καραμανλής είχε 15λεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Πηγή: skai.gr