Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα μεγάλα φαβορί και οι δύσκολες μάχες - Αναλυτικά πώς ψηφίζουμε

Αν και το βάρος έχει δοθεί στις 13 Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, οι πιο σκληρές μάχες, για τη «γαλάζια» παράταξη αναμένεται να δοθούν με τους λεγόμενους «αντάρτες»

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα κόμματα «τρέχουν» προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ στη μάχη ρίχτηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει αποδώσει τα χαρακτηριστικά ενός «πολιτικού στοιχήματος».

Αν και το βάρος έχει δοθεί στις 13 Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, οι πιο σκληρές μάχες, για τη «γαλάζια» παράταξη αναμένεται να δοθούν με τους λεγόμενους «αντάρτες» που προέρχονται από τους κόλπους της ΝΔ αλλά κατεβαίνουν κόντρα στους υποψηφίους που πήραν το «χρίσμα» της οδού Πειραιώς.

Οι δύσκολες μάχες

Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί η Πελοπόνησσος όπου έσπευσε και ο ίδιος αλλά και πολλά κορυφαία στελέχη της Πειραιώς να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το πρώην γαλάζιο στέλεχος Πέτρο Τατούλη ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν περιφερειάρχης και με τη στήριξη της ΝΔ ενώ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε ηττηθεί από τον απερχόμενο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί και στο Βόρειο Αιγαίο όπου επελέγη ο Αλκιβιάδης Στεφανής να αναμετρηθεί με ον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Στοιχημα για τον πρωθυπουργό αποτελεί όμως και η Δυτική Μακεδονία καθώς απέναντι στον εν ενεργεία περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη κατεβαίνει ως «αντάρτης» ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αμανατίδης ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Δύσκολη είναι η αναμέτρηση και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μεταξύ του των γαλάζιων υποψηφίων , καθώς η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, που στηρίζεται από την Πειραιώς έχει απέναντι της τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, προερχόμενο επίσης από τη ΝΔ Γιάννη Τρεπεκλή. 

Αμφίρροπος αναμένεται να είναι και ο αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου εκτός από το άγνωστο αποτύπωμα που μπορεί να έχουν οι καταστροφικές πυρκαγιές τους καλοκαιριού, φαίνεται να επαναλαμβάνεται η γαλάζια κόντρα του 2019 με τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να κατεβαίνει κόντρα στον Χριστόδουλο Τοψίδη.

Τέλος ,υπό τον αστάθμητο παράγοντα των πρόσφατων καταστροφών στη Θεσσαλία αναμένεται να κριθεί και η αναμέτρηση εκεί. Αν και ο Κώστας Αγοραστός πριν τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θεωρείτο το φαβορί της αναμέτρησης από τον πρώτο γύρο, οι εξελίξεις ωστόσο έχουν σκιάσει τις εκλογές καθιστώντας ρευστό το αποτέλεσμα.

Πού ψηφίζω

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 7 πμ έως και τις 7 μμ.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ, όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι νέες δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου. Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες). Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια. Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

-προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
-προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
-μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
-έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πώς θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων ενόψει εκλογών

Διευκολύνσεις θα υπάρχουν και για όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο), καθώς όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τροποποιημένο και διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων το Σάββατο αλλά και την Κυριακή, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, ενώ τα γραφεία διαβατηρίων θα λειτουργήσουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πηγή: skai.gr