Αυτή είναι η πρόταση της ΝΔ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

Της Ναντιν Χαρδαλιά

Την πρόταση της ΝΔ για τη δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας κατέθεσε σήμερα ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Κώστας Τζαβάρας, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη σχετικής παραγράφου 6  στο άρθρο 73 του Συντάγματος, το οποίο σήμερα ορίζει ρητά ότι «το δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στη Βουλή και στην κυβέρνηση».

Με 500.000 υπογραφές η κατάθεση πρότασης νόμου από πολίτες

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ κατάρτιση και κατάθεση προτάσεων νόμων μπορεί να γίνεται με τη συλλογή 500.000 υπογραφών πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

«Πλαφόν» οι 2 προτάσεις – Υποχρεωτική η εισαγωγή προς ψήφιση

Ως ανώτατος αριθμός προτάσεων νόμων από πολίτες, τίθεται οι 2 ανά κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ προβλέπεται ρητά όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής, ότι αυτές θα παραπέμπονται προς επεξεργασία στην οικεία Επιτροπή της Βουλής με απόφαση του Προέδρου αυτής και εν συνεχεία θα εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ποια θέματα εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής

Στην πρόταση της πλειοψηφίας καθίσταται σαφές ότι οι προτάσεις νόμων με συλλογή υπογραφών πολιτών, δεν μπορεί να αφορούν τα εξής θέματα:

-δημοσιονομικά

-εξωτερικής πολιτικής

-εθνικής άμυνας

Σημειώνεται, δε, ότι νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής.

Η πρόταση της ΝΔ υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό εκείνη που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για 500.000 υπογραφές και υποχρεωτική εισαγωγή στην Ολομέλεια, με την προσθήκη όμως περιορισμών ως προς το πεδίο των προτάσεων νόμων που κατατίθενται από πολίτες.  Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε τη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων νόμων με συλλογή 100.000 υπογραφώ πολιτών που έχουν το εκλογικό δικαίωμα.

Αυξημένη πλειοψηφία 180 για την έγκρισή της

Η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, είχε συγκεντρώσει αυξημένη πλειοψηφία 171 «ΝΑΙ» χωρίς να περάσει όμως το «φράγμα» των 180, συνεπώς στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή για την αναθεώρησή της διάταξης απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών.  

Πηγή: skai.gr