Γεραπετρίτης: Ναι από τη ΝΔ σε λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία αλλά με περιορισμούς

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά 

Την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ, για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά θέτοντας ορισμένους περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των πολιτών να καταθέτουν προτάσεις νόμου με συλλογή υπογραφών, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του διαβουλευτικού πνεύματος της ΝΔ.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, η πρόταση που θα καταθέσει η ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 73, θα προβλέπει περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προτάσεων που θα μπορούν να υποβληθούν, καθώς και τα ζητήματα που εξορισμού δεν θα μπορούν να εντάσσονται στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, αναφέροντας ως παράδειγμα τα εθνικά θέματα και εκείνα εξωτερικής πολιτικής.
 
Ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε προς ώρας ποια θα είναι η πρόταση της πλειοψηφίας, ως προς τον αριθμό των υπογραφών που θα πρέπει να συγκεντρωθούν για να κατατεθεί τέτοια πρόταση νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τις 100.000 ενώ το Κίνημα Αλλαγής τις 500.000 και να είναι υποχρεωτική η εισαγωγής της πρότασης προς συζήτηση στη Βουλή.
 
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ο κ.Γεραπετρίτης,  τη χαρακτήρισε λάθος για μία προεδρευόμενη Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «καθιστά των ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ως μέρος του πολιτικού παιχνιδιού».
 
Επέκρινε, δε, τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι στόχος της πρότασης είναι «να εκβιαστεί θεσμικά η συναίνεση», σχολιάζοντας ότι τον άκουσε με φόβο και υπεραμυνόμενος της πρότασης της ΝΔ.
 
«Αν στηρίζεται όλη η πρότασή σας σε αυτό παρακαλώ να αφιστάμεθα και να είμαστε απλά με την απλή πλειοψηφία κι ας είμαστε στην απέναντι πλευρά», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.