Ζάεφ: Υπάρχει βούληση για λύση - Ιβάνοφ: Η Ελλάδα κρατά «όμηρο» το ΝΑΤΟ

«Το δείπνο με τον Γιάννη Μπουτάρη είναι μήνυμα ότι υπάρχει βούληση για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία» δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που ο πρόεδρος της γείτονος Γκιόργκι Ιβάνοφ έβαλλε κατά της χώρας μας.

Ειδικότερα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι το δείπνο με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είχε ως στόχο να στείλει ένα θετικό μήνυμα ότι υπάρχει βούληση για επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία. Ήταν το πρώτο σχόλιο του Ζάεφ στους Σκοπιανούς δημοσιογράφους μετά το δείπνο με τον Γιάννη Μπουτάρη.

Όπως είπε, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φιλίας που μπορεί να είναι επωφελής για τη βελτίωση της συγκυρίας και για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.

Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Δημιουργούμε μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να εισέλθουμε στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος με το σωστό τρόπο. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση» διαβεβαίωσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πρόσθεσε, μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών και τον Τσίπρα, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι τόσο εύκολο, ακόμη και για την ελληνική πλευρά.

«Με μια φιλική συμπεριφορά μπορεί να βρεθεί μια λύση για να μπορέσουμε να λάβουμε μια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και για να αρχίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ» είπε ο Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση με τον σκοπιανό υπουργό Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι

«Ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα να καταστούμε μέλος του ΝΑΤΟ. Ελπίζω οι δομές του ΝΑΤΟ να μην καταστούν “όμηροι’’ από μόνο ένα κράτος που νοιάζεται μόνο για τα δικά του συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ σε σαφώς υψηλότερους τόνους έναντι της Ελλάδας.

Περιμένουμε, σημείωσε, αυτό να φανεί, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 – 12 Ιουλίου) και η ‘’Μακεδονία’’ επιτέλους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχουμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, αλλά αντιμετωπίζουμε απαιτήσεις που δεν συνάδουν με τη Χάρτα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεν ανταποκρίνονται στη διμερή συμφωνία, που η Ελλάδα αποδέχθηκε εκούσια και δεν τήρησε» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη στρατόπεδο της χώρας του.

«Η ΝΔ δεν πρέπει να παίξει το ρόλο του χρησίμου ηλιθίου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό. Αυτό είναι θέμα του κ. Τσίπρα… Όταν καταλήξουν στην κυβέρνηση σε κοινή θέση και τη φέρουν στη βουλή ως πλειοψηφία, τότε εμείς θα τοποθετηθούμε» δήλωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης

Πηγή: skai.gr - Σ.Κ