ΝΔ: Τι έγιναν τα 76 εκατ. ευρώ της ΕΕ για αντιπλημμυρικά στη Δυτ. Αττική;

Ολιγωρία στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής καταλογίζουν στην κυβέρνηση 7 βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας με ερώτησή τους ξεκάθαρες εξηγήσεις για την τύχη εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, τα οποία σύμφωνα με τη ΝΔ με την εθνική συμμετοχή ανέρχονταν συνολικά σε 95 εκατομμύρια ευρώ.
 
Οι ερωτώντες βουλευτές, παραθέτουν και αποδείξεις, με τις οποίες επιβεβαιώνεται η αναιτιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και της περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία λεκανών απορροής η οποία – όπως υπογραμμίζουν - αν είχε υλοποιηθεί, θα είχε αποτρέψει την πρόσφατη καταστροφής και τον τόσο άδικο θάνατο 20 συμπολιτών μας.
 
Οι βουλευτές της ΝΔ  ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την Κυβέρνηση στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
 
1.         Πόσα και ποια έργα έχουν ενταχθεί, πόσες συμβάσεις και πόσες δαπάνες έργων υλοποιούνται για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;
 
2.         Πότε θα ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή και  αποτίμηση των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες;
 
3.         Ποιες επιπλέον πηγές χρηματοδότησης αναζητά η Κυβέρνηση στην Ε.Ε.;
 
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ:  Χρίστος Δήμας, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σκρέκας, Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γεώργιος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας.

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε νωρίτερα εκτάκτως η κυβέρνηση για τους πληγέντες στη δυτική Αττική στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός της Δευτέρας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Για δυσφήμιση της περιφέρειας Αττικής κατηγόρησε δημάρχους η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου σε σχετική επιστολή της.  Με την επιστολή της η κ. Δούρου ενημερώνει τους δημάρχους, ότι η περιφέρεια  επιχειρεί «μεγάλες παρεμβάσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένου, και όχι αποσπασματικού, στρατηγικού σχεδιασμού».

Αναλύοντας το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης που όπως λέει, είναι σε φάση υλοποίησης, η κ. Δούρου εφιστά την προσοχή των δημάρχων, καλώντας τους να αναλάβουν -και αυτοί- τις ευθύνες τους.

Την άποψη ότι κυβέρνηση και περιφέρεια δεν έχουν ευθύνη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Για την καταστροφή στη Μάνδρα δεν φταίει η Δούρου, αλλά η ανομία 40 ετών» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και εισηγητής του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα, Μάκης Μπαλαούρας. 

«Εμείς αφήσαμε όχι μόνο ολοκληρωμένη μελέτη, άλλα τεκμηριωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της Αττικής», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός,κάνοντας λόγο για τρία χαμένα χρόνια στην περιφέρεια.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά