Τσίπρας: Είχαμε σχέδιο

«Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση, δημιουργώντας συμμάχους, είχαμε σχέδιο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε «υπεραπόδοση» επειδή στα δύο χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταπολεμήθηκε η διαπλοκή και αντιμετωπίστηκε η κατασπατάληση της διαφθοράς.

Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 8 φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, παρατήρησε ο ίδιος.

«Οι δανειστές είναι απέναντί ιδεολογικά»

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, είναι απέναντί μας», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποδίδοντας σε ιδεολογικό χάσμα την επιδίωξη των θεσμών «να πάρουν τα λεφτά τους πίσω».

Η ελληνική κυβέρνηση όμως ανάγκασε τους δανειστές να υποχωρήσουν από τις αρχικές «παράλογες απαιτήσεις» τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η Αθήνα εξασφάλισε μία «ισορροπημένη συμφωνία» με αντίμετρα που εγγυώνται μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως στο πλαίσιο του συμβιβασμού, υπάρχουν στοιχεία που δεν αποτελούν επιλογή του Μαξίμου: «δεν είναι πρόθεσή μου, ούτε δική μου, ούτε του οικονομικού επιτελείου να κρύψουμε και δεν το κάναμε ποτέ, ότι όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας, ούτε θα αποτελούσαν ποτέ».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα κατάφερε με τα αντίμετρα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εργασιακή κανονικότητα, αναφερόμενος στα θέματα που θα εξεταστούν στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

«Ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια, απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και τη γονάτισαν», υπογράμμισε κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας «καθησύχασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως η κυβέρνηση θα διανείμει με ασφάλεια την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. «Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εκλογές επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για διεξαγωγή τους όντα εξαντληθεί η τετραετία. 


Πηγή: skai.gr