Κλείσιμο

Αθήνα: Πρώτα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και μετά εφαρμογή μέτρων

Στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο επόμενο Eurogroup για την εφαρμογή του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού μείγματος επέμεινε και την Τρίτη η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση και «καθορισμένα επόμενα βήματα», και να αναφέρει ότι δεν έχει καταλάβει κάποια διαφωνία με το Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αμέσως μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21 – 23 Απριλίου) επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κλιμάκια, θα καταδειχθούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα εμπεριέχονται τα μέτρα και τα αντίμετρα, θα προσδιοριστεί το SLA (τεχνική συμφωνία) θα έχουμε την νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέτρων και κατόπιν, στο Eurogroup, που πιθανόν να είναι έκτακτο (πριν την τακτική συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Μαΐου όπως διευκρίνισε) θα γίνει προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους. Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε πάντως να εξηγήσει πώς δεν θα εφαρμοστούν τα προνομοθετημένα μέτρα εφόσον δεν υπάρξει απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

«Έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι τυπικές οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης» διαβεβαίωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Για πρώτη φόρα αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, με μηδενική προσαρμογή» υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, λέγοντας ότι «υποστήριξε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, και ευελπιστούσε σε πολιτικές εξελίξεις», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση βαρύνει εξολοκλήρου την πλευρά των δανειστών».

Είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο για τρίτη φόρα η ΝΔ, είπε, καθώς ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από την επιτροπεία. «Απέτυχε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως είπε, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Προϋπόθεση και για το ΔΝΤ αποτελεί ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων και το Βερολίνο απαιτεί τη συμμετοχή του. Προϋπόθεση για το ΔΣ του Ταμείου είναι θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.\

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι για τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση του στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά απλώς επίτευξή τους. «Στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 είναι 3,5% αν επιτευχθεί, τότε στις αναγκαίες προβλέψεις για το 2019 θα θεωρηθεί δεδομένο το 3,5% συν 1% αρνητικά μέτρα ως προς την πρόβλεψη πάμε 4,5%, μείον 1% θετικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και επιστρέφουμε στο 3,5% για το 2019» είπε. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διαστρέφει την ουσία της συμφωνίας. Δεν υπάρχει θέμα υπέρβασης στόχων για τα αντίμετρα, απλώς επίτευξης επέμεινε.

«Προφανώς αποτελεί συμβιβασμό η συμφωνία… Δεν είναι συμβιβασμός που θα αποδεχόμασταν αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκη επιτροπείας, αλλά ειδικά στα εργασιακά καταφέραμε συμφωνία που σχεδόν στο σύνολο της είναι στο πλαίσιο των αρχών που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση με αποκατάσταση ισορροπίας» είπε. Για τις διαφωνίες στην ΚΕ δήλωσε ότι ο διάλογος είναι κάτι το υγιές και ότι όσοι έχουν ενστάσεις έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, και δεν υπάρχει θέμα πλειοψηφίας στη Βουλή.

Μήνυμα αυτοπεποίθησης στην κοινή γνώμη για έξοδο από την κρίση επιχείρησε να στείλει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που δεν υπήρχε πριν 15 μέρες και δεν υπάρχει τώρα, είναι ότι ο δρόμος της εξόδου από την επιτροπεία είναι πλέον ορατός» σχολίασε, κάνοντας έμμεσο σχόλιο στην κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας.

Πηγή: skai.gr